Vanni Vos, beeldhouwer te Overleek in museum de Speeltoren


MONNICKENDAM, 20090803 -- Vanni Vos, beeldhouwer te Overleek, toont vanaf 22 augustus werk in het museum De Speeltoren te Monnickendam onder de titel: Hou't Goed

Vanni Vos

Het werk bestaat voornamelijk uit beelden van hout. Hierover zegt hijzelf: "Hout is de moeder van alle materie, in alle culturen gebruikt, voor alle doeleinden.
Als beeldhouwer ben ik bondgenoot van de boom. Als hakker in het land waar vroeger bomen stonden ( Holland = Holtland = Houtland ) maak ik enerzijds dankbaar en respectvol gebruik van de prachtige eigenschappen van het hout van de boom, anderzijds boeit mij het wezen van de boom zelf.
De cycli, de kracht, de rust, de andere tijdorde. Stabiel en toch altijd in beweging."
Het werk gaat vooral over bezinning op tijd en plaats, het onbepaalde bepalen, houvast krijgen in het universum. Bewegelijke vissen vormen een allegorie voor gedachten en verhaallijnen, een spel met de zwaartekracht, licht maar niet altijd even lichtvoetig.
Van meest recente datum zijn de houten teksten. Het woord, vluchtig en verdampend, het hout daarentegen van altijd en met de voeten in de aarde.

Vanni Vos werd geboren 1-4-1940 in Groningen. .
Zijn opleiding volgde hij aan de Vrije Academie in Den Haag, De Academie Pietro Vannuci in Perugia (It), en de Ateliers 63 in Haarlem.
Recente tentoonstellingen: Museum Waterland (Purmerend), Galerie Noord (Groningen),
Galerie De Kapberg (Egmond), Kunst Kijken Monnickendam en De Grote Kerk en
Museum in Edam.

Docentschappen: Academie voor Beeldende Kunsten de Academie Minerva in Groningen
Lerarenopleidingen Rietveld Amsterdam
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Instituut Opleiding Leraren in Paramaribo.

De tentoonstelling is van 22 augustus 2009 tot 10 oktober 2009 te zien in museum De Speeltoren, Noordeinde 4, Monnickendam.
Meer informatie en foto's van het werk van Vanni kunt u bekijken op de website
www.kunstkijkenmonnickendam.nl of www.despeeltoren.nl
Deze expositie is tot stand gekomen door de samenwerking tussen de tentoonstellingscommissie van museum de Speeltoren en de werkgroep Kunst Kijken Monnickendam.





Ingezonden persbericht