Skatebond Nederland
Persbericht skeeleren

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Karlo Timmerman soleert in Bartlehiemtocht naar 'mooiste overwinning'

Karlo Timmerman heeft vandaag in Hallum het open Nederlands kampioenschap 100 km gewonnen, tevens de finale van de Univé Holland Inline Cup. "Mijn mooiste overwinning," noemt de 22-jarige Groninger zijn triomf in Friesland. "En dan ook nog alleen aankomen. Ik ben nog nooit alleen aangekomen." Timmerman had bijna een minuut voorsprong op de nummers twee en drie, Gary Hekman en de Fransman Julien Levrard. Gerwin Smit won het eindklassement over vier etappes.

"Dit is de zwaarste wedstrijd van Europa. Je kunt je hier niet verstoppen in het peloton," zei Julien Levrard, die vorig jaar op het WK tweede werd op de marathon achter Shane Dobbin.
"Ik heb gedroomd dat ik hier nog eens zou winnen," zei Karlo Timmerman. "Hier heb ik bijna het hele seizoen op gefocust." De Habovoploeg had een overwinning hard nodig na een matig seizoen. De start was veelbelovend, met de eerste en tweede plaats voor Roy Boeve en Jan van Loon in de eerste Holland Inline Cup-etappe in Sloten. Timmerman had dit seizoen nog geen zege op zijn naam. Vorig jaar won hij de Holland Inline Cup, maar zonder dagzege. Timmerman: "Een kilometer of tien voor het eind ben ik gedemarreerd, bij Marrum, precies volgens plan. Ik had het geluk dat ik tot dan toe niet veel had hoeven doen, want we hadden steeds iemand mee in de aanval. Het was een afvalrace. Het is zo mooi om de sterksten van de dag één voor één kapot te zien gaan."

Bij degenen die kapot gingen hoorde niet Gary Hekman (Nefit). "Er had veel meer in gezeten dan de tweede plek," aldus de teleurgestelde Gramsberger. "Ik voelde me zo goed. Karlo reed heel rustig weg. Ik dacht: die Bont-rijders rijden het wel dicht, maar ze waren niet zo goed meer als ik dacht." Toen Hekman daar achterkwam, was het te laat: "Iedere keer als ik aanging, werd ik gepareerd."
Het Bont World Team had vanuit Zwitserland drie mannen en twee vrouwen afgevaardigd, omdat de ploeg nog wel een aansprekende overwinning kon gebruiken. Bij de vrouwen lukte dat, maar bij de mannen niet, alhoewel de drie steeds voorin zaten. De gevaarlijkste man, de Argentijn Ruben Martinez die afgelopen week nog de 'One Eleven' won, een wedstrijd over 111 km in Zwitserland, zat twee keer in een kopgroep. Zijn ploegmaats Ben Alchin (Nieuw-Zeeland) en Guillermo Trinaroli (Argentinië) werden vijfde en zesde.

Karlo Timmerman kwam na 90 km met 53 seconden voorsprong op een groep van dertien achtervolgers Hallum binnen voor de zes plaatselijke omlopen. Oorspronkelijk was het plan van Habovo om voor Jan van Loon te rijden, die het hoogst in het klassement stond: vierde, op 9 punten van aanvoerder Gerwin Smit. Roy Boeve en Willem Hut openden de aanval. Ze kregen samen anderhalve minuut voorsprong, maar bleven niet weg. Later in de race overbrugde Jan van Loon in zijn eentje het gat naar een kopgroep van drie, met Levrard, Martinez en Crispijn Ariëns. "Ik heb verschillende keren geprobeerd weg te rijden, want ze reden niet hard genoeg. Maar ik kon alleen Crispijn losrijden," aldus Van Loon, die nog tweede werd in het eindklassement. Zeven achtervolgers sloten zich bij de vluchters aan, waaronder Karlo Timmerman, die vervolgens meteen zijn beslissende demarrage plaatste. Zijn ploegmaats stopten succesvol af.
Willem Hut (Gibo-Raps) kreeg voor de tweede keer de Willem Poelstra-trofee voor de strijdlustigste rijder.

Studio Sport zendt vanavond een samenvatting uit in de uitzending van 22.00-22.25 uur (Ned. 3).

Eindklassement: 1. Gerwin Smit (Staphorst), 2. Jan van Loon (Lelystad), 3. Frank Fiers (Wetteren, België).

Dames (60 km)

De Colombiaanse Kelly Martinez werd winnares bij de vrouwen (60 km), met miniem verschil vóór haar ploeggenote Tamara Llorens (Argentinië) uit het Bont World-team en Elma de Vries, die derde werd. "Zware wedstrijd, zwaar parcours," vond Kelly Martinez. "Ik kwam nog bijna ten val bij het ingaan van de finishstraat." Het tweetal domineerde afgelopen week nog in de 'One Eleven', de 111 km lange wedstrijd in Zwitserland, waar Llorens won.
Elma de Vries: "Ik was na één ronde van 30 km al gesloopt. Eigenlijk had ik mezelf beloofd hier nooit meer te rijden: te zwaar."
Er was een leidende groep van dertien vrouwen. Yvonne Spigt had aan de zesde plaats genoeg om het eindklassement te winnen.

Eindklassement: 1. Yvonne Spigt (Wervershoof), 2. Nienke Stenekes (Dokkum), 3. Jannitta Spigt (Apeldoorn).

Beloften (60 km)

Douwe de Vries won de race bij de beloften. De Fries had bij het ingaan van de finishstraat een lichte voorsprong op de nummers twee en drie, Bram Versteeg (Amersfoort) en junior Wim Dillen (Genemuiden). "Ik kan niet sprinten. Ik heb wel acht keer geprobeerd om weg te rijden," aldus De Vries (Heerenveen). "Ik heb behoorlijk afgezien."
In tegenstelling tot de vorige drie HIC-etappes, waar ze samen met de A-rijders om de punten moesten strijden, startten de beloften in Hallum wel apart en kregen ze ook hun eigen punten. Niels Mesu won het eindklassement.

Eindklassement: 1. Niels Mesu (Middelburg), 2. Bram Versteeg (Amersfoort), 3. Wim Dillen (Genemuiden).

Masters (60 km)

Rob Jager uit Utrecht was de snelste bij de masters. Hij verwees in de finale Jacob Drenth (Oostwold) naar de tweede plaats en Niek Bravenboer (Oud-Beijerland) naar de derde. Jager: "Vorig jaar was ik tweede, dit jaar wou ik winnen, maar tussen willen en doen zit een heel verschil. Ik heb vaak geprobeerd weg te rijden." Bravenboer plaatste de beslissende ontsnapping en kreeg Jager mee. Drenth voegde zich later bij de twee.
Eindklassement: 1. Niek Bravenboer (Oud-Beijerland), 2. Rob Jager (Utrecht), 3. Albert Bakker (Scharmer).

Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl, klik op 'Uitslagen en klassementen', 'Landelijke klassementen' en 'Univé Holland Inline Cup'.