Gemeente Voorschoten

Archeologie krijgt een gezicht

23 augustus: lezing Archeologie krijgt een gezicht

Poster archeologie Op zondagmiddag 23 augustus geeft Peter Jongste, prehistoricus en klassiek archeoloog, een lezing in het Historisch Museum Voorschoten. Tijdens zijn lezing `Het archeologisch erfgoed van de Duivenvoorde-corridor' gaat hij in op de verschillende bewoningsperioden van dit gebied vanaf de Jonge Steentijd. Ook geeft hij zijn archeologische visie op de plannen van de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten om de groene buffer tussen beide gemeenten her in te richten. De lezing begint om 14.00 uur. De toegangsprijs voor de lezing, inclusief publicatie, is e 1,- en gratis voor Vrienden van het museum. Na afloop kunt u de tentoonstelling bezoeken.

De tentoonstelling is een initiatief van het Pact van Duivenvoorde, het samenwerkingsverband van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar op cultuurhistorisch en landschappelijk gebied.

Te zien zijn recente, maar ook lang geleden opgegraven voorwerpen afkomstig uit dit gebied. De vondsten worden gekoppeld aan verhalen over het dagelijks leven van personen uit de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Naast de vondsten wordt de tentoonstelling aangekleed met decorscènes en een film.

Voorschoten in de middeleeuwen
De tentoonstelling brengt per gemeente een `archeologisch hoogtepunt' onder de aandacht. Voor Voorschoten is dat Huis ter Lips (ook wel van Wijngaarden).Trude van Leyden Aarndsdochter bezat in de veertiende eeuw een stuk land in Voorschoten waarop kasteel Ter Lips stond. Op de tentoonstelling zijn vondsten te zien uit deze tijd en een reconstructie van het kasteel.

Ook zijn middeleeuwse bewoningssporen en vondsten te zien uit de dorpskern rond de kerk.

De periode tussen de Romeinse tijd en de middeleeuwen blijkt niet zo donker te zijn als ooit werd aangenomen. Her en der duiken bronnen en vondsten op die kleine stukjes van de sluier van de geschiedenis oplichten.

Reizende tentoonstelling
De tentoonstelling is van 24 juli t/m 30 augustus gratis te bezoeken in het Historisch Museum Voorschoten (vrijdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur, groepen op afspraak) en gaat daarna van 11 september t/m 18 oktober naar raadhuis de Paauw in Wassenaar. Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boekje Archeologie krijgt een gezicht, dat is bedoeld als kennismaking met archeologie in de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. Tijdens de tentoonstelling is het voor EUR 2,- in het museum verkrijgbaar. Scholen krijgen het gratis bij het toegezonden lespakket.
* 23 augustus 2009 t/m 30 augustus 2009