Ingezonden persbericht



Student creatief in besparen op studieboeken

Helft
studenten koopt tweedehands studieboeken op sites als Marktplaats.nl

Emmeloord, 23 augustus - Hoe langer
iemand studeert, hoe meer hij bespaart op studieboeken. Ruim 60 procent van de studenten koopt tweedehands studieboeken. Ouderejaarsstudenten verzinnen ook andere manieren om minder geld kwijt te zijn, zoals lenen van de bieb. Marktplaats.nl ondervroeg 1400 studenten over de aanschaf van studieboeken. Op de handelssite wordt momenteel druk gezocht naar studieboeken.

Bijna driekwart van de mbo-, hbo- en wo-studenten koopt (bijna) alle boeken die op de boekenlijst staan. Maar hoe langer iemand studeert, hoe minder strikt de lijst wordt nagevolgd: koopt 82 procent van de eerstejaars nog netjes alle boeken, in het vijfde jaar is dit percentage gehalveerd. De redenen: ze vinden het zonde van hun geld, ze gebruiken de boeken toch niet of ze kunnen het niet betalen. In het eerste jaar betalen de ouders ook nog voor 40 procent van de studenten, in het vijfde jaar wordt 80 procent niet meer door de ouders ondersteund.

Geldbesparende maatregelen

Ruim de helft van de studenten koopt tweedehands
studieboeken op handelssites als Marktplaats.nl. Dit aantal is voor alle studiejaren ongeveer gelijk. Zo'n 40 procent van de respondenten probeert een centje bij te verdienen door de boeken te verkopen. Ouderejaarsstudenten bedenken meer aanvullende maatregelen om geld te besparen: driekwart van de vijfdejaars studenten leent boeken in de bieb, koopt samenvattingen of kopieert de benodigde hoofdstukken. In het eerste jaar bespaart slechts 19 procent van de studenten op deze manieren.

Pabo-student ruim 40 procent goedkoper
uit

De meeste studenten zijn maximaal 1000 euro per jaar kwijt aan hun boeken. Voor een pabo-student, op dit moment de populairste studie, kan dit zelfs oplopen tot 3000 euro. Door via Marktplaats.nl tweedehands boeken te kopen kan een student flink besparen op de kosten van de studieboeken. Zo is een eerstejaars pabo-student ruim 40 procent goedkoper uit via de handelssite.

"Marktplaats is de grootste boekensite van
Nederland. Alleen al in de rubriek
Studieboeken
en Cursussen staan nu zo'n 66.500 boeken te koop", vertelt Francine van Dierendonck, Marketing Directeur van Marktplaats.nl. "Genoeg mogelijkheden dus voor studenten om de kosten voor studieboeken te drukken en een centje bij te verdienen met de verkoop van oude boeken."


* Berekening gebaseerd op de nieuwprijs van vijf titels op de boekenlijst voor pabo-studenten in het studiejaar 2009-2010, in vergelijking met de gemiddelde vraagprijs van dezelfde studieboeken op Marktplaats.nl.

###

Over
Marktplaats.nl

Marktplaats.nl, opgericht in 1999,
was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 255.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding
en
diensten.
De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord.
Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.