Ingezonden persbericht


Kraakgroep de Pijp solidair met bewoners Spijtellaantje

Vanaf vandaag, zondag 23 augustus 2009 is Spijtellaantje nummer 11 door Kraakgroep de Pijp weer aan het woonbestand toegevoegd. Dit huisje maakt onderdeel uit van de vier authentieke Spijtellaan-huisjes die Woningbouwcorporatie Ymere onnodig wil slopen, om van dit mooie stukje Amsterdam weer een duur yuppenpaleis te maken. De bewoners voeren al jaren verzet en ter ondersteuning hebben we deze woning gekraakt. Ook hopen wij met deze actie te voorkomen dat Ymere beginnen met de sloop van nummer 11 zoals ze eerder al probeerden.

De reden dat veel huiseigenaren en dus ook Ymere dit vaak doen, is om de aftakeling van een pand te versnellen zodat er uiteindelijk gemakkelijker sloopvergunningen verkregen worden. Ook gebeurt dit om omwonenden weg te pesten met de door huiseigenaren gecreëerde overlast. Dit uitslopen heeft vaak tot gevolg dat, door het ontbreken van lood e.d., er wateroverlast en houtrot ontstaat. Kortom een verkrottingsproces om zo alle panden te kunnen slopen, precies waar Ymere op uit is. Dit willen wij met onze bezettingsactie uit alle macht voorkomen.

Het is nu al weer een jaar geleden dat de oorspronkelijke bewoners na 45 jaar zijn vertrokken. Zij woonden met veel plezier in dit unieke huisje in Oud-Zuid. Totdat Ymere besloot dat de 4 huizen aan de linkerzijde in het uit 1890 daterende huizenblok gesloopt moesten worden om te wijken voor luxe villa's. Er is door de bewoners veel verzet gepleegd tegen deze belachelijke plannen, van ludieke acties tot procedures.

Uiteindelijk vond er een rechtszaak plaats tussen de bewoners en Ymere. Aangespannen door Ymere, maar ook verloren door Ymere. Volgens de rechtbank was het maar de vraag of de vier woningen rijp zouden zijn voor de sloop. Het sloopbesluit is namelijk gebaseerd op een rapport uit 1990, maar sindsdien zijn de woningen gewoon bewoond gebleven en zijn er slechts 'noodzakelijke werkzaamheden' verricht. Daarom zou nu opnieuw de bouwkundige staat moeten worden opgemaakt, er mag dus voorlopig niet gesloopt worden, stelt de rechtbank.

Toch besloot Ymere op maandag 20 juli 2009 een bouwbedrijf te sturen om nummer 11 te slopen. Toen de buren lieten weten dat zij dit in geen enkel geval zouden laten gebeuren beweerde Ymere dat ze het enkel onbewoonbaar wilden maken. Dit uitslopen van een pand gebeurt normaal ter voorbereiding van de echte sloop, en is dus ook niet nodig als er niet gesloopt wordt. Het zal niet de eerste keer zijn dat Ymere zich zo als een a-sociale speculant gedraagt, zoals te zien is bij de gekraakte huizen in de Oosterparkbuurt, of bij de Van Boetzelaerpanden in Amsterdam-West.

Wij zullen ons best doen om dit prachtige huisje weer op te knappen en bewoonbaar te maken, uit solidariteit met de bewoners van het Spijtellaantje en als protest tegen de praktijken van woningbouw coöperaties en het stadsdeel om sociale huurwoningen te laten wijken voor grof geld en patserige villa's! Laat het Spijtellaantje een prachtig stukje Amsterdam blijven waar iedereen die er langskomt blij verrast word door haar authentieke schoonheid. Laat de geschiedenis van deze huizen en hun toekomst niet verloren gaan.

Kraakgroep de Pijp




Ingezonden persbericht