CNV Onderwijs

23 augustus 2009

Column Siop: Henk en Eddy

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven, Homepage Vakcentrale

Door: G. Siop

Henk en Eddy

Henk, echte fijne Hollandse naam overigens, staat voor Kolk, van der en die naam zit vast aan de voorzitter van een grote FNV-vakbond. Eddy is de voornaam van de pittig rechtse CDA-er Van Hijum. De overeenkomst tussen beide mannen zal denkelijk zijn dat ze allebei het beste voor hebben met hun achterban. Het grondige verschil tussen hen beiden is dat de een de gemiddelde werkgever en diens intenties niet vertrouwt terwijl de ander dat juist wel doet. Zelfs blind. U mag raden wie de een en wie de ander is. Ik licht een tipje van de sluier op. De FNV-er, hoewel die in de ogen van menig CNV-er toch wel een ietse pietsie heidens zal zijn aangelegd, gelooft ter zake kennelijk wel in de erfzonde en de CDA-er gelooft blijkbaar niet in dat aardsparadijselijke fenomeen. De omgekeerde wereld, maar het is niet anders. En geloof me of geloof het niet, maar vertrouwen in werkgevers staat voor mij als rechtgeaard vakbondsmens gelijk met het verwerpen van de erfzonde. Ik wantrouw, als recht geaard zoon van mijn goede vader, eigenlijk elke werkgever tot diens onschuld bewezen is. Zelfs mijzelf als ik in de werkgeversrol zit. Dit gegeven zijnde moet de aandachtige lezer kunnen weten wie van de twee de werkgever wel en wie de bazen niet vertrouwt.

Ik zal even uitleggen waar het deze keer om draait. Eddy vindt dat Henk uit de heup op Donner schiet, want Donner doet zijns inziens toch braaf en getrouwelijk precies wat is afgesproken terwijl Henk juist vindt dat Donner zijn afspraken met de vakbeweging schendt. Henk is het met Eddy natuurlijk eens dat tijdelijk werk beter is dan geen werk maar vindt dit een vals dilemma want vreest, en volgens mij te recht, dat de gemiddelde werkgever van de mogelijkheid om zelfs vier keer tijdelijke aanstellingen uit te reiken misbruik maakt. Eddy daarentegen weet zeker dat de werkgever echt geen misbruik zal maken van die verruiming van aanstellingsmogelijkheden. Henk vreest verder, dat het ter wille van het onmisbaarheidcriterium voortaan mogen afwijken van de anciënniteitvolgorde bij economisch gedwongen ontslagen, misbruikt gaat worden. Eddy deelt die vrees niet. Sterker nog, Eddy vindt dat Henk zijn werk als vakbondsman pas goed doet als hij samen met Donner de crisis te lijf gaat; alsof de leden van Henks bond en niet die van Eddy de crisis hebben veroorzaakt. Eddy denkt ook dat rechters misbruik van de nieuwe vrijheden wel af zullen straffen maar Henk weet met zijn ervaring dat die verwachting in veel gevallen en om diverse redenen moet worden gekwalificeerd als vermetel vertrouwen. Als het überhaupt al tot een rechtszaak komt is, indien het om ontslagzaken gaat, vaak genoeg niet de ontslagene onschuldig tot het tegendeel blijkt maar de ontslager.

Het aardige aan Eddy is dat hij Henk voor zijn eigen politieke karretje wil spannen en het aardige aan Henk is dat die dit gewoon vertikt. Henk wil opkomen, foei, voor de belangen van de economisch zwaksten. Eddy wil dat kennelijk niet. Die wil nog steeds gewoon wat vroeger die fabrikant en die pastoor dan wel dominee wilden. Ik zie Henk en Eddy voorlopig niet door een deur kunnen. Jammer, maar gelukkig is duidelijk waar de bond van Henk staat. Waar staat overigens het CNV?

De les van dit verhaal? Het zijn er deze keer zelfs twee. De vakbondsbestuurders die lieden als Donner en De Geus vertrouwen en steunen zou je per definitie moeten wantrouwen; de volksvertegenwoordiger die zijn grondwettelijke controlefunctie ondergeschikt maakt aan partijdiscipline en hoopt op een schouderklopje van de partijtop echter evenzeer. En de erfzonde? Die bestaat. Al was het maar om het Mariafeest van acht december betekenisvol te maken. Inderdaad, een doordenkertje. Leg ik nog wel eens uit.

---