Gemeente Zoetermeer

Rondleiding door de Natuurtuin

Natuurliefhebbers kunnen zondag 23 augustus meewandelen met een gids door de Natuurtuin van Zoetermeer. De wandeling start om 14.00 uur bij infocentrum 't Westpunt in het Westerpark en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. Honden mogen niet mee in de tuin. Voor rolstoelen en kinderwagens is de tuin helaas minder goed toegankelijk.

De wandeling gaat deze keer langs de wilde planten van de tuin. De bedoeling is om in de Natuurtuin zoveel mogelijk plantensoorten te krijgen. Hiervoor is het nodig om gedurende het seizoen op vaste tijdstippen en steeds op afwisselende plekken te maaien. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd zodat de grond verschraalt. Door verschraling krijgen juist de wat zeldzamere planten een kans om te ontkiemen en op te groeien.

Â

Het poldertje wordt in augustus gemaaid, waarna een kleine kudde Drentse heideschapen er in september drie weken graast. Na het maaien komen sommige soorten planten voor de tweede keer in bloei. Insecten zoals vlinders en hommels kunnen daardoor later in het seizoen nog voedsel vinden.

Â

Voor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Geïnteresseerden kunnen bellen naar een van de natuurgidsen, telefoon (079) 3310669 en (079) 3413473 of via de email natuurtuin.zoetermeer@xs4all.nl. Er is een nieuwe folder uit van de Natuurtuin. Deze is verkrijgbaar in de hal van het Stadhuis en ât Westpunt in het Westerpark.