De leukste file ter wereld; Recordpoging langste rij bromfietsen


Nozems en Vetkuiven steunen goed doel met kilometers lange file

ZIJTAART NOORD BRABANT, 20090728 -- File rijden, wie heeft er geen hekel aan? Juist nu wanneer de grote uittocht naar het buitenland plaatsvindt en de wegen dichtslibben met vakantieverkeer, kondigt Nederlands grootste oldtimer bromfietsclub met gepaste trots de Leukste file ter wereld aan!

De Bromvliegers met als thuisbasis het dorp Zijtaart, gelegen tussen Eindhoven en Den-Bosch, vormen sedert enkele jaren met ruim 450 leden de grootste oldtimer bromfietsclub van Nederland. Wat ooit begon als hobby voor mannen van middelbare leeftijd is de laatste jaren uitgegroeid tot de meest laagdrempelige manier om de oldtimer hobby te ervaren. Een enorm gevarieerd aanbod in voertuigen en berijders van allerlei pluimage maken deel uit van wat de organisatie het grootste rijdende museum van Nederland noemt. Meer achtergrond informatie inzake de hobby en de organiserende vereniging treft u aan op de bijgesloten "fact sheets"

23 augustus 2009, 1000 nozems en vetkuiven zetten zich in voor goed doel en hopen zo een plaats in het Guinness book of records opnieuw te veroveren.
In 2005 slaagt men er in een officieel geregistreerd wereldrecord te verbreken, dit record met als naam "Largest Parade of Mopeds" staat dan op 341 voertuigen en is in handen van de Etten-Leurse Bromfiets Vrienden. Op 14 augustus 2005 verbreken De Bromvliegers dit record door het scherp te stellen op 674 deelnemende voertuigen. Meer dan 4000 belangstellenden waren getuige van deze historische gebeurtenis.

In 2007 weet men in Zweden het record wederom te verhogen, bromfietsclub "Blarok" afkomstig uit het Zweedse plaatsje Borlange zet de teller op 782 voertuigen.

Na meer dan een jaar voorbereiding acht men de tijd rijp voor een nieuwe recordpoging. De Bromvliegers presenteren dan ook met trots: De JUMBO Langste Rij 2009, een officiële poging het record terug in Nederlandse handen te krijgen.

Het record.
De recordpoging kent een voor publiek zeer aantrekkelijk programma, het nobele streven van de organisatie is het bereiken van de magische 1000 deelnemers grens. In de vroege ochtend zullen alle voertuigen in het dorp zijtaart worden opgesteld voor een zogenaamde "static show" het publiek krijgt dan de kans de voertuigen te bekijken en een praatje te maken met de enthousiaste eigenaren. Rond het middaguur zal de volledige stoet van naar schatting 1000 bromfietsen en solexxen vertrekken voor een korte rondrit door het buitengebied van Zijtaart. Ook hier is het publiek weer van harte welkom om de rijders te komen bekijken en aan te moedigen. Niet veel later zal men de kom van Zijtaart weer naderen om middenin het dorp een voor een het telpunt te passeren. Dit unieke schouwspel werd in 2005 gade geslagen door 4000 toeschouwers, een waar feest van herkenning en een ongekende diversiteit in voertuigen berijders zullen tezamen de leukste file ter wereld vormen!
De stoet zal daarna nog een lus rondom het dorp rijden om tot slot weer in de dorpstraat terug te keren om daar, in afwachting van het verlossende woord van de jury, nogmaals een unieke static show neer te zetten.

Belangrijk te vermelden is dat enkel "Mopeds" ( bromfietsen, snorfiets en solex/rijwiel met hulpmotor) zijn toegelaten, ieder voertuig met een cilinderinhoud van meer dan 50cc en welke niet voldoet aan de eisen als zodanig gesteld in de wegenverkeerswet kan de poging in gevaar brengen.

Leuk voor het publiek is tevens de door Guinness gestelde eis dat er in de parade geen gaten mogen vallen, het publiek krijgt dus een prachtig aaneengesloten lint van enkele kilometers langs voorgeschoteld.

Het gehele evenement is voor het publiek gratis toegankelijk.


Goed doel.
De Bromvliegers zijn van mening dat men met het ondernemen van deze wereldprestatie ook aandacht kan en mag vragen voor een goed doel. Dit doel is het Duchenne Parent Project. Deze stichting zet zich in voor een verbeterd onderzoek en medicatie voor kinderen die lijden aan de spierziekte Duchenne. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij jonge kinderen, de spieren vertonen verlammingsverschijnselen en uitval, uiteindelijk zal ook het hart, de belangrijkste spier in ons lichaam, aangetast worden door de ziekte met alle ernstige gevolgen van dien.

De organisatie stelt per ingeschreven deelnemer een vast bedrag beschikbaar aan dit goede doel,maar er is meer.

Op de dag zelf zal voorafgaande aan de kilometers lange stoet tweewielers een vrachtauto de stoet openen, als afsluiter van de leukste file ter wereld zullen enkele oldtimer auto's de stoet sluiten. Kinderen met Duchenne krijgen al dan niet met hun begeleiders, de gelegenheid plaats te nemen in deze bijzondere voertuigen. Zo kunnen ook zij actief deelnemen en genieten van de aandacht. Na afloop van deze "Ride of their Life" ontvangen zij, dankzij de welwillendheid van diverse sponsoren, ook nog een leuke verassing.

Zelf deelnemen?
Iedereen die in het bezit is van een (oldtimer) bromfiets en/of solex is welkom om zelf aan te sluiten in de leukste file ter wereld om zo deel uit te maken van het grootste rijdend museum ter wereld. En goed om te weten, een bezemwagen is aanwezig mocht u onverhoopt de rit niet op eigen kracht kunnen volbrengen.

Heeft u zelf geen solex maar lijkt het u wel fantastisch deel te nemen en daarmee tevens het goede doel te steunen? Dan bieden wij u graag deze kans! Op de dag zelf zullen er tegen een speciaal tarief Solexxen te huur zijn waarmee u direct kunt deelnemen. Meer informatie treft u aan op de website van de organisatie.

De kosten voor deelname met een eigen voertuig bedragen ¤7,50 euro, men ontvangt daarvoor enkele unieke herringen in het goedgevulde startpakket.

Wisseltrofee.
Inmiddels is de wisseltrofee ook weer vanuit Zweden naar Nederland verzonden, op de sokkel prijken trots 3 vermeldingen van geslaagde pogingen, zal er 23 augustus een vierde vermelding kunnen worden toegevoegd?

Samenvattend.
De JUMBO Langste Rij biedt het publiek een nooit eerder vertoonde grote samenkomst van oldtimer bromfietsen en solexxen. Het maatschappelijke draagvlak is enorm, meer dan 35000 liefhebbers zijn regelmatig bezig met deze hobby, in de jaren '60 bezat 1 op de 3 gezinnen in Nederland een bromfiets. Het historische besef en het feest der herkenning zullen derhalve ook ontzettend groot zijn. Het evenement is gratis toegankelijk en middels het steunen van een goed doel poogt de organisatie middels deze unieke wereldprestatie tevens deze zelfde wereld wat dragelijker te maken voor hen die lijden aan een chronische spierziekte.

De feiten:
Locatie: Zijtaart ( Gemeente Veghel )
Datum: 23 augustus 2009
Inschrijven: van 08.00 - 11.30 uur
Start rondrit met telling in dorp: 12.00
Bekendmaking slagen van poging door jury en static show: 15.00-16.45 uur
Einde programma: 17.00
Organsatie: De Bromvliegers, Nederlands Grootste Oldtimer Bromfiets Club
Naam evenement: De JUMBO Langste Rij
Slogan: De Leukste File ter Wereld!
Slogan algemeen: De Bromvliegers; Vliegenvlug in de tijd terug!
Website: www.bromvliegers.nl
Website specifiek voor dit evenement: www.bromvliegers.nl/record
Contact De Bromvliegers: Léon de Louw: 06-28 88 82 91
Contactpersoon Pers inzake dit evenement: Pieter vd Klooster: 040-2410329
E-mailadres: redactie@bromvliegers.nl





Ingezonden persbericht