Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, vrijdag 21 augustus 2009

Utrecht is even het centrum voor de internationale bestudering van het Nederlands

Van 23 tot 29 augustus 2009 komen ruim 300 universitaire docenten in de Nederlandse taal en cultuur van de Lage Landen naar Utrecht. Afkomstig uit China, Frankrijk, Georgië of de Verenigde Staten hebben zij één ding gemeen: het Nederlands.

Gabor Pusztai, Universiteit Debrecen, Hongarije. Hij weet alles van de band tussen Admiraal de Ruyter en Hongarije.

Jane Fenoulhet is hoogleraar Dutch Studies aan University College Londen, een prestigieuze universiteit die de 7e plaats bezet in de wereldwijde ranking van universiteiten. Recent vertaalde zij in haar vrije tijd Eva van Carry van Bruggen.

Vladimir Belo-oesov spreekt Randstads Nederlands. Hij heeft al vele generaties studenten aan de Staatsuniversiteit van Moskou ingewijd in de ins and outs van het Nederlands.

In totaal 120 universiteiten en 41 landen zijn vertegenwoordigd op de 17e editie van het Colloquium Neerlandicum, dat eens in de drie jaar plaatsvindt, afwisselend in Vlaanderen en in Nederland: in 2006 ontving de Universiteit Gent het colloquium, in 2009 is dat de Universiteit Utrecht.

Prof.dr. Frits van Oostrom zal in zijn openingslezing op 23 augustus pleiten voor een minder Nederlandse neerlandistiek. Het Colloquium wordt afgesloten door prof.dr. James Kennedy.

De rode draad in het programma is vertalen: er wordt gesproken over het vertalen van literatuur, kranten, de bijbel en andere teksten; ook worden vertalingen van Claus en Nooteboom in verschillende talen vergeleken. Maar er is ook aandacht voor stripverhalen, smartlappen, Nederlandse leenwoorden in vreemde talen, uitspraak en uitspraakverschillen tussen Nederland en Vlaanderen, Nederlands op Second Life en er worden kostbare titels getoond uit de bibliotheek van de Universiteit van Wroc³aw. En dit is maar een greep uit het programma dat 80 lezingen, 12 themabijeenkomsten en 33 posters telt.

Voor het Colloquiumprogramma zie: http://www.ivnnl.com/colloquium/programma/

Noot voor de redactie (