KNHS


Hippiade Aangespannen onder ideale weersomstandigheden 23 augustus 2009

ERMELO (KNHS) - De KNHS Hippiademaand ging van start met boeiende aangespannen sport. Tuigpaarden, Hackney's en Friese tuigpaarden daverden door de schitterende met zon overgoten piste van het KNHS centrum in Ermelo. In bijna alle klassen werd door de paarden en hun rijders spannende strijd geboden, die een grotere publieke belangstelling had gerechtvaardigd.

Hoofdmoot van deze derde editie van de Hippiade Aangespannen vormden de KNHS kampioenschappen, alsmede de spannende finale van de competitie voor jonge tuigpaarden en de wedstrijd voor goedgekeurde dekhengsten. De eerste spetterende wedstrijd was de finalewedstrijd voor 4- en 5-jarige tuigpaarden. Deze wedstrijd werd gewonnen door Anton met Nico Kemp uit Heerde aan de leidsels. Een sterk bewegend tuigpaard, dat heel mooi in het front is. Af en toe was Anton even onregelmatig, maar dat mag nog bij een jong tuigpaard. Anton sloot ook de competitie winnend af met twee punten voorsprong op Wonderkind, die gereden werd door Egbert Emmink uit Ruinerwold. Ook een heerlijk tuigpaard waar we in de toekomst nog veel van zullen horen. Argon, die in deze wedstrijd iets teleurstelde en met zijn rijder G. van der Kolk uit Nieuwleusen vijfde werd, moest daardoor ook genoegen nemen met de gedeelde tweede plaats in de competitie met 47 punten. In het KNHS kampioenschap Fries ras open klasse ging de zege afgetekend naar de goedgekeurde hengst Harmen 424 van de familie Toonen uit Maren-Kessel met Robbie van Dijk aan de leidsels. Harmen ging sterk over de benen, met een goed gebruik van het achterbeen, waarbij hij af en toe in het front iets eng werd. Davy G. met Ad Geurts uit Beers, die tweede werd, werd in deze wedstrijd af en toe iets boven zijn tempo gereden, waardoor Davy moeite had om het achterbeen stuwend onder te brengen. Bente 412, net als de winnaar ook een goedgekeurde hengst, liep met Jerry Hamming naar een fraaie derde plaats.
In het KNHS kampioenschap tuigpaarden open klasse zegevierde Show Me The Money met Robbie van Dijk in de kar. Het was een hele sterke groep paarden die hierin streed en de als tweede eindigende Egberdina's Unitas met Suzan Bouwman was in beweging zeker niet de mindere. Het was bijna logisch dat de arbiter de beslissing moest geven. Hij koos voor Show Me The Money, die het qua uitstraling won. Op de derde plaats een paard dat over veel potentie beschikt en zijn naam Wow! eer kan gaan aandoen. De heer H. van Essen senior uit Vaassen zou samen met zijn familie nog wel eens veel plezier aan dit paard kunnen gaan beleven.
Het KNHS kampioenschap eenspannen Hackney's kleine maat open klasse werd een zege voorr Netters Freddy met mw. Anneke Huckriede uit Usselo aan de leidsels. Een pony die achter sterk beweegt, voor ruime grijpende bewegingen toont, maar in het front fraaier zou mogen zijn. Daarnaast doet de Hackney soms iets popperig aan. Weinigen zouden het erg hebben gevonden als Five Oaks Discovery met Yvonne van Velsen in de kar zou hebben gewonnen. Een fijn besneden pony met een heel mooi front, een sterk stuwend achter- en een heel fraai voorbeen. Zij werd slechts derde en moest ook Domingo met J. Kennis uit Eersel voor zich dulden. Een uiterst elegante pony met een iets lang middenstuk die achter toch sterkere bewegingen zou mogen tonen. In het damesnummer voor Friese paarden moest Chantal van Dijk met Harmen 424 haar meerdere erkennen in Davy G. met Willy van der Laar, die het kampioenschap won. Ging in de eerste confrontatie Davy af en toe even boven zijn tempo, nu maakte de gitzwarte Fries zijn bewegingen niet alleen mooi af, maar was er ook de rust. Harmen 424 had af en toe in de open klasse nog even moeite met zijn front en kwam ook in dit damesnummer daarin net even te kort. Hij werd tweede. Doeke legde met Saskia van Aart beslag op de derde plek. In het kampioenschap damesklasse voor KWPN tuigpaarden waren Chantal van Dijk en Show Me The Money wederom iedereen de baas. Een mooi front, aansprekende bewegingen, ruim grijpend in het voorbeen, sterk stuwend van achteren, kortom, een heel fijn tuigpaard, dat ook nog eens steeds weer zijn beste beentje wenst voor te zetten. Olievier, uiterst fanatiek gereden door Thea de Gooijer uit Blacrcum, werd tweede, voor Egberdina's Unitas met Suzan Bouwman. Het was net of de zwarte in de eerder op de dag verreden wedstrijd iets te veel van zijn krachten had gevraagd en was het daardoor nu iets minder flitsend. De combinatie werd derde.
Waldemar won de tuigpaarden hengstencompetitie met Robbie van Dijk, die daarmee van de Hippiade Aangespannen een beetje de 'Van Dijk Show' maakte. Waldemar, afstammend van Patijn, walste door de baan, waarbij het mooie beeld van een tuigpaardhengst voor de kar steeds bewaard bleef. Een schitterend front en sterk over de benen. Aron HBC werd in handen van Harry van Middelaar tweede. Een schitterende verschijning is deze zoon van Ganges, alleen jammer was dat hij zijn sterke momenten waarin hij de winnaar overklaste niet erg lang kon vasthouden. Zeppelin, de zoon van de hackney hengst Plains Liberator met Mark de Groot uit Giessenbrug aan de leidsels, werd derde en deze hengst zou vooral achter nog net even aan kracht dienen te winnen. In het KNHS kampioenschap Hackney's gereden door dames kon de jury niet om Five Oak's Discovery met mw. Y. van Velsen heen. De kleine, dappere strijder tilde niet alleen zijn voorbenen tot onder zijn kin, maar wist de achterbenen zo af en toe ook bijna tegen de buik aan te trekken. Daarbij bleef de Hackney taktmatig zuiver bewegen en kon deze uiterst charmante combinatie zich als eerste opstellenm voor Pinehurst 't Cockade Girl met mw. J. de Wit, die gedurende de gehele wedstrijd een wellicht iets overhaaste indruk maakte. Starlight met mw. D. Rombouts in het rijruig wist pas tijdens de ereronde het juiste bewegingsritme te vinden en dat was jammer, omdat in de beslissende standshow zij anders mogelijk de tweede plaats hadden kunnen opeisen. In het KNHS kampioenschap tweespannen open klasse was de winst afgetekend voor Olievier en Zwieber van E. de Gooyer uit Blaricum. Een iets in type klassiek aandoend span, waardoor de luxe die sommige tweespannen siert even ontbreekt. Maar in beweging spreekt vooral de eenheid in het span aan. De op de tweede plek eindigende Olaf en Walskoning van H. Schuit uit Spanbroek kwamen dicht in de buurt van de winnaar, mede omdat ze in het front erg fraai zijn. Derde werden Ufo en Raymond gereden door E. Corbeek. Voor het oog was dit misschien wel de mooiste rubriek, dankzij de kleurschakeringen van de paarden. Met een schitterend Engels span van Hm. Boelens uit Norg, voortreffelijk gereden door Henk Prins, de schitterende roans Mooi Zo en Zo Mooi van Jan Muggen uit Beilen en de apart getekende sabino's van P. van der Gugten uit Katwijk.
Het KNHS kampioenschap tweespannen Hackney's open klasse werd gewonnen door de eenheid Something Special en Rising Star van L. Schaap te Middenmeer, die Surprise's Mathie en Silk'n Satin met F. Rovers aan de leidsel geen kans gaven. J. Vaan te Riethoven werd met Reedhill's Special Rose en Reedhill's Dancing Queen derde. Voor de jeugd waren er ook drie rubrieken. De vaak aan het strand van Katwijk trainende Janine van Duijn won met Willem overtuigend bij de Friese paarden, Andrea van Boven stuurde Sunbeam Gold and Silver terecht naar het oranje lint bij de Hackney's, terwijl Tobias heel sterk gereden werd door Chantal Visser en zegevierde bij de tuigpaarden.

De 22ste augustus werd een mooie dag voor de aangespannen sport, waarbij de aanwezigheid van de KNHS hoofdbestuursleden Jaap Werners, Theo Ploegmakers, Max Benthem, Ico Sevinga, directeur John Bierling en breedtesport manager Wichert Fikse, gedurende langere of kortere tijd het belang dat de KNHS hecht aan de aangespannen sport onderstreepte. Jammer dat de duizenden liefhebbers van het tuigpaard, de Hackney en het Friese paard op de 22ste augustus de weg naar het KNHS centrum niet wisten te vinden, want ze hebben aangespannen topsport voor de liefhebber pur sang gemist.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Alle uitslagen zie: http://www.knhs.nl/objects/00015475.doc

KAMPIOENEN HIPPIADE AANGESPANNEN 2009

tuigpaarden, fries ras - KNHS kampioenschap Eenspannen open klasse PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 32 Harmen 424 Teunis Bertus en Joke Toonen, Maren-Kessel Robbie van Dijk

tuigpaarden - KNHS kampioenschap Eenspannen open klasse PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 32 Show mt Money Lorton G. de Greef, Nuenen R. van Dijk

hackneys - KNHS Kampioenschap Eenspannen kleine maat open klasse PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 1 Netters Freddy Noble Boy L. Huckriede, Usselo mw. A. Huckriede

tuigpaarden, fries ras - KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 2- of 4-wielig rijtuig
PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 78 Davy G. Folkert Ad Geurts, Beers Willy v/d Laar

Tuigpaarden - KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 2- of 4-wielig rijtuig
PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 32 Show mt Money Lorton G. de Greef, Nuenen R. van Dijk

hackneys KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 2- of 4-wielig rijtuig PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 5 Five Oaks Discovery Noble Boy P. Graumans, Oosterhout mw. Y. van Velsen

tuigpaarden KNHS Kampioenschap, Tweespannen open klasse PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 163 Olievier
Zwieber Wilhelmus
Larix E. de Gooyer,
Blaricum Eig.

hackneys KNHS Kampioenschap Tweespannen open klasse PL
NR. PAARD VADER EIGENAAR RIJDER
1 219 Something Special
Rising Star Eaglestone Sholto
Sunbeam Super Star L. Schaap, Middenmeer eig.