Stormloop voor optreden van Michael Jackson

23/08/2009 18:13

Zandsculpturenfestival

Dit weekend werden de bezoekers van het Zandsculpturenfestival in Blankenberge getrakteerd op een wel heel bijzonder optreden. Naar aanleiding van het overlijden van King of Pop Michael Jackson, wist de organisatie immers imitator Emmanuel De Reyghere te strikken voor een optreden van respectievelijk twee keer een halfuur. Het optreden vond plaats op een groot podium in nabijheid van het eerder gesculpteerde beeld van wijlen Michael Jackson.

Voor bezoekers was dit de unieke gelegenheid om 's werelds beste Michael Jackson imitator aan het werk te zien. En dit in de schaduw van z'n evenbeeld in zand. Ruim 7.000 bezoekers hebben het optreden bijgewoond.

Het live duoconcert met tienkoppige dansgroep duurde telkens ruim een halfuur, met een overzicht van de grootste hits tussen 1975 en 2009 zoals Beat It en Thriller.

Het was organisator Alexander Deman die tijdens de opbouw van het zandfestival op het idee kwam om als nationale hommage van ons belgenland een zandbeeld te laten sculpteren van de Amerikaanse zanger. Daarvoor liet hij Borecki Wiaslaw, die ook het beeld maakte van Jack Sparrow, en vorig jaar Koen Wauters, speciaal overvliegen uit de kunstacademie van Poznan in Polen. Het is bedoeld als een hommage aan één van de grootste popvedettes ter wereld. Het beeld heeft een aparte plaats op het einde van de zandsculpturen en staat in een speciale tent met muziek en videobeelden van Jackson. Bezoekers kunnen hun gedachten neerpennen in een huldeboek en een gratis kaars ontbranden als eerbetoon. Niet minder dan 18.000 kaarsen zijn ondertussen gebrand als licht in de duisternis voor de grootste zanger ter wereld.

"Ik vind het echt fantastisch", reageert Emmanuel, "optreden hier op het Zandsculpturenfestival, naast mijn grote idool gemaakt van zand. Misschien kijkt Michael wel!". De internationaal gekende imitator treed al ruim 20 jaar op in de kleren van Wacko Jacko en onderging maar liefst 8 plastische ingrepen om zich ook fysisch te laten verbouwen tot een zo getrouw mogelijke kopie van Jackson. En dat heeft hem geen windeieren gelegd, Emmanuel maakte reeds z'n opwachting in tv-programma's in Nederland, Frankrijk, Kroatië, Engeland, Bangkok en de Verenigde Staten.

Zelf verpleger van beroep, had hij er een pak centen en een grote dosis pijn voor over om het aangezicht van Michael aan te nemen: een kaakverbreding, het Jackson-putje in z'n kin, getatoueerde wenkbrouwen, een neusversmalling en later een neusverkleining, een haartransplantatie, een mondvol nieuwe, hagelwitte tanden - Sommige mensen vinden zelfs dat hij er beter uitziet dan de echte. De Reyghere zelf meent geen homo te zijn, hij heeft een LAT-relatie met een vriendin en die heeft er naar verluidt geen enkel probleem mee om met Michael Jackson op stap of iets verder te gaan.

Het Zandsculpturenfestival vindt nog plaats tot en met maandag 31 augustus met als centrale thema Pirateneiland. De zandkunstenaars hebben de mooiste zandsculptuur gebouwd van de voorbije tien jaar met de bekende hoofdrolspelers Piet Piraat en Jack Sparrow. Starten doe je vanaf de gratis parking op de Koning Albert I laan. Onder de piratenvlag kom je binnen in de filmtent, waar je kunt kijken naar de making of. Een zeemeermin leidt je doorheen de goed verlichte paadjes binnenin de eerste tent. Middenin ligt de Scheve Schuit van Piet Piraat. Dat is de goede boot, want in de tweede tent ligt de 'slechte' boot van Jack Sparrow uit de film Pirates of the Caribbean. Beide kapiteins zullen vechten om de hand van een zeemeermin. Houd je klaar voor een spannende ontdekkingsreis op een reusachtig pirateneiland gebouwd door een internationale ploeg artiesten uit 8 verschillende landen.

"Het ziet er naar uit dat het Zandsculpturenfestival z'n absolute bezoekersaantal zal verbreken na tien jaar zandsculpturen in Zeebrugge en Blankenberge", zegt Alexander Deman. Deze zomer is er extra aandacht besteed aan animatie voor de kinderen met verschillende trampolines, springkastelen en een reuze zandbak met echt sculpteerzand.

Je kan het zandsculpturenfestival elke dag bezoeken van 10 tot 19 uur. De Kusttram stopt voor de deur (halte Sea Life) en er is gratis parking. Prijzen variëren van 11 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Studenten, personen met een handicap en senioren betalen 9 euro ingang. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Het groepstarief geldt vanaf 10 personen en geeft 2 euro korting per persoon op de geafficheerde prijzen. Het festival is volledig rolstoeltoegankelijk dankzij speciaal aangelegde paden. Viervoeters aan de leiband zijn toegelaten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel