Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 augustus 2009

Grachtenfestival 2009 verwelkomde ruim 70.000 bezoekers

Opening klassieke muziekseizoen steeds populairder

Het Grachtenfestival 2009, de opening van het klassieke muziekseizoen, programmeerde ruim 160 concerten en activiteiten en mocht meer dan 70.000 bezoekers verwelkomen. Vorig jaar waren dat er nog 68.000. Vrijwel alle concerten raakten uitverkocht. Ook de concerten tijdens het Kindergrachtenfestival werden druk bezocht. Het nieuwe museum Hermitage Amsterdam fungeerde tijdens het festival als festivalhart en concertlocatie.

Het Grachtenfestival werd vanmiddag afgesloten met een gratis toegankelijk openluchtconcert in de Amsterdamse binnenstad, het eerste concert van het Amsterdam Wind Orchestra.

In de twaalfde editie trok het festival voor het eerst ook naar de Plantagebuurt in Amsterdam. De programmering van het Grachtenfestival in de Plantagebuurt werd vervlochten met die van het Centrum, de IJ-oevers en Amsterdam-Noord. Hiermee omarmde de twaalfde festivaleditie een groot deel van de stad Amsterdam.

De twaalfde festivaleditie was het laatste festival onder leiding van directeur Alma Netten. Het Grachtenfestival 2010 opent het klassieke muziekseizoen van 14 tot en met 22 augustus.

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. In de twaalfde editie trekt het festival naar de Plantagebuurt in het oostelijk deel van het centrum, met de Hermitage Amsterdam als festivalhart. De programmering van het Grachtenfestival in de Plantagebuurt wordt vervlochten met die van de binnenstad, de IJ-oevers en Amsterdam-Noord. Hiermee omarmt het festival een groot deel van de stad Amsterdam. Het Grachtenfestival 2010 vindt plaats van 14 t/m 22 augustus.

Hoofdsponsor van het Grachtenfestival is Schiphol Group, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Ymere.

----------

Noot voor de redactie,