KNHS


Goede slotdag op EK aangepaste dressuur
23 augustus 2009
Frank Hosmar

Kristiansand (KNHS) Op de slotdag van de Europese Kampioenschappen voor de aangepaste dressuur heeft Nederland haar medailletotaal nog even opgeschroefd. Na de individuele bronzen en gouden medaille voegde Petra van de Sande (Den Haag) er in de Kür op muziek van Grade 2 nog een zilveren aan toe. Frank Hosmar (Haarle) reed zijn Tiësto naar de derde plaats in Grade 4. Deze individuele bronzen medaille gevoegd bij het teambrons, brengt het totaal voor Nederland op vijf.

Hosmar (41) groeide tijdens zijn eerste kampioenschap bij de aangepaste dressuur in de wedstrijd. Vijfde in de landenwedstrijd, vierde in de individuele proef en nu op de laatste dag derde in de Kür op muziek. Een Kür die hij zelf samenstelde met muziek van onder meer de Jacksons en Robbie Williams. Was hij de eerste dagen nog wat teleurgesteld, nu was hij dik tevreden. 'Ik rijd hier net een half jaartje mee en dit is mijn derde internationale wedstrijd, dus ik ben hier heel blij mee. Tiësto was de eerste dag toen ik rond de ring reed geschrokken van een voorbij komende draver op de draversbaan naast dit complex. De eerste dagen was hij aan die kant nog steeds een beetje kijkerig. Op zondag tijdens de Kür was dat helemaal over en bleef hij lekker ontspannen. Behalve een paar kleine haperingen heb ik heerlijk gereden. De twee dames die vóór mij eindigden rijden op Grand Prix- en Lichte Tourniveau, dus als ik daar met mijn zelfopgeleide Z2-paard achter sta is dat geen schande.'

De Kür op Italiaanse muziek van Petra van de Sande en Toscane is samengesteld door Joost Peters. Ze startte in haar Kür opnieuw voor goud. Toscane trok er in het tweede gedeelte van de proef net iets minder aan dan de dag ervoor, waardoor ze genoegen moest nemen met zilver. Daarmee won ze op haar eerste EK medailles in alle drie de kleuren. 'Ze zijn mooi joh, was haar spontane reactie.' Yvette van Geenen had een beetje pech tijdens haar Kür. Ondanks de soundcheck bleek één van de speakers niet te werken. Toen één van de technici tijdens de proef probeerde dat te verhelpen, was haar Uzarro afgeleid waardoor met name de slangenvoltes, anders een onderdeel waar ze hoog mee scoort, en de galopchangementen niet mooi uit de verf kwamen. Met een zevende plaats viel ze net buiten de prijzen. Als achtste, vlak achter Yvette eindigde de derde Nederlandse deelnemer in Grade 2, Gert Bolmer met Winnyroodnoot. De pas zesjarige bruine stond er in de Kür goed aan en maakte geen fouten. Om op zeker te spelen had Gert de moeilijkheidsgraad van zijn Kür wat aan de lage kant gehouden en dat kwam in de punten tot uitdrukking.

Veel tijd om na te genieten van de goede prestaties krijgen de ruiters niet, want op zaterdag 5 september vinden de Nederlandse Kampioenschappen aangepaste dressuur plaats, tijdens Breda Hippique.

Belangrijkste uitslagen

Kür op muziek,/b>
Grade 2:

1. Angelika Trabert (Ger), Londria, 74%;

2. Petra v.d. Sande, Toscane, 73,111%;

3. Britta Näpel (Ger), Invisible Touch, 72,278%;
7. Yvette van Geenen, Uzarro, 68,222%;

8. Gert Bolmer Winnyroodnoot, 68,111%.

Grade 3:

1. Hannelore Brenner (Ger), Women of the World, 76,889%;
2. Bettina Eistel (Ger), Benneton's Fabuleux, 75,778%;
3. Simon Laurens (GBr), Ocean Diamond, 74,389%;
17. Glasten Krapels, Matador, 59,111%.

Grade 4:

1. Sophie Wells (GBr), Pinocchio, 75,727%;

2. Ann Cathrin Lubbe (Nor), Zanko, 72,318%

3. Frank Hosmar, Tiësto, 70,500%

14. Joyce van Oosten, Let's Go, 54,273%.

Landenwedstrijd:

1. Engeland, 218,715%

2. Duitlsland, 217,118

3. Nederland, 204,456%

Team:
Gert Bolmer (Den Ham), Winnyroodnoot (Cabochon x Michelangelo) Grade II
Frank Hosmar (Haarle), Tiësto (Jazz x Darwin) Grade IV
Yvette van Geenen (Ulft), BMC Uzarro (Karandasj x Nocturn) Grade II
Petra van de Sande (Den Haag), Toscane (Obelisk x Feanrish) Grade II


Individueel:
Glasten Krapels (Halfweg), Matador (n.n.) Grade III
Joyce van Oosten-van Rhee (Nieuw-Bergen), Let's Go (Haarlem x Pion) Grade IV

Jeannette Wolfs (Berkel-Enschot), bondscoach
Brenda Hoogelander (Oirschot), teamveterinair.

Auteur: Dorli Welp
Foto: Eefke Lievaart