Gemeente Spijkenisse


Tentoonstelling 'Spijkenisse op de kaart' in stadhuis

11 augustus 2009

Polderkaaert

In de hal van het stadhuis van Spijkenisse is vanaf maandag 24 augustus 2009 een tentoonstelling van oude landkaarten.

Deze tentoonstelling geeft een beeld van Hekelingen en Spijkenisse op de oudste kaarten. De tentoonstelling hoort bij Open Monumentendag en is tot en met zaterdag 12 september 2009, Open Monumentendag, te zien.

Er zijn zowel afbeeldingen van oude geschilderde en getekende kaarten, als afbeeldingen van gedrukte kaarten. Op de kaarten is vaak de kenmerkende bebouwing die diende als oriëntatiepunt aangegeven, zoals kerken, boerderijen, molens en eendenkooien. De oudste kaart die te zien is, dateert van 1540. Van de polderkaart "De Ring van Putten" zijn de oorspronkelijke koperen drukplaten te zien.

Op de kaarten is ook te zien hoe groot de plaatsen zijn geweest, en hoe belangrijk zij ooit waren. Zo kunnen Spijkenisse en Hekelingen vergeleken worden met andere dorpen van Voorne, Putten, IJsselmonde en Rozenburg, zoals Simonshaven (met zijn eigen haven) en Geervliet (stadsrechten en centrum van het regionale bestuur). De tentoonstelling laat de ontwikkeling van Spijkenisse van dorp naar stad zien.

Memoryspel `Spijkenisse op de kaart'
Op Open Monumentendag zaterdag 12 september, zijn er in het stadhuis nog extra activiteiten. Voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen, is er het digitale Memoryspel "Spijkenisse op de kaart". Het kan gespeeld worden met 24 of 48 kaarten. Door het spel te spelen maak je op een leuke manier kennis met een aantal kenmerkende en herkenbare gebouwen en kunstwerken in Spijkenisse en Hekelingen.

Het team Geo-informatie van de gemeente Spijkenisse is op 12 september aanwezig met een film over landmeetwerkzaamheden, oude en nieuwe meetapparatuur, het digitale Flexiweb, het interne Geo-informatie systeem, plattegronden, cyclorama's en luchtfoto's van Spijkenisse.

De tentoonstelling "Spijkenisse op de kaart" is te bezichtigen van maandag 24 augustus tot en met zaterdag 12 september in het stadhuis van Spijkenisse, Raadhuislaan 106. De tentoonstelling is geopend op de normale openingstijden van het stadhuis. Op 12 september is de tentoonstelling te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur.