Gemeente Roermond

Gouverneur Burkina Faso bezoekt Roermond

De gouverneur van Burkina Faso, Bêbrigda Mathieu Ouedraogo, is maandag 24 augustus te gast in het stadhuis van Roermond. De ontvangst van de gouverneur staat aan de vooravond van het werkbezoek dat de wethouders Gerard IJff en Wim Kemp in november brengen aan het Afrikaanse land Burkina Faso.

Bij de ontmoeting is Monique Wolters uit Roermond aanwezig die het dorpje Namsigui in Burkina Faso ondersteunt onder de vlag van de Stichting Kinderhulp Burkina Faso. In de afgelopen dertien jaren zijn daar projecten tot stand gebracht op het gebied van voorlichting, scholing en medische zorg.

Het programma op 24 augustus bestaat uit een ontvangst in de Statenzaal van het stadhuis, een stadswandeling, een lunch in het stadhuis en s middags een bezoek aan de gemeente Kessel. Ook zal het gezelschap de etappefinish van de Eneco Tour in Roermond bijwonen. De gouverneur de la region du Centre Nord (Kaya) Mons bezoekt op privé basis Nederland en zal ook die dag ook aanwezig zijn bij een informatie-avond van de stichting, in hotel restaurant Oolderhof in Herten (van 19.00 tot 21.30 uur). Mogelijk is ook de Ambassadeur van Burkina Faso uit Brussel of een afgevaardigde van de ambassade daarbij present.

Reis

Van 16 tot en met 23 november gaan de wethouders Gerard IJff en Wim Kemp naar Burkina Faso om projecten te bekijken. Ze bezoeken het door de stichting opgerichte Centrum voor Straatkinderen Béog Koamba in de stad Kaya dat nu bijna 3 jaar bestaat. Dit centrum dient nu al als voorbeeldfunctie voor dergelijke centra elders in Burkina Faso. De wethouders bezoeken verder diverse kleinere projecten in Namsigui, een gezondheidscentrum, revalidatiekliniek, leerlooierij en een kleuterschool. ,,Het zijn belangrijke projecten die door de inzet van vrijwilligers uit Roermond ook verankerd zijn in de Roermondse samenleving. Het bezoek is een extra impuls voor de verdere bewustwording en voor het creëren van nog meer draagvlak voor de noden in Burkina Faso, aldus portefeuillehouder IJff, mede namens collega Kemp.

In het kader van deze reis hebben de wethouders een streefbedrag van 10.000 dat ze bijeen willen krijgen voor diverse onderdelen van het project.

Doelen

Deze reis past binnen de doelen die Roermond zich als millenniumgemeente heeft gesteld. Naast de strijd tegen armoede en honger, gaat het bij de Millenniumdoelen ook om het verminderen van de ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon water. Het achtste millenniumdoel is erop gericht om de situatie, hier in de rijke landen te veranderen: die zouden een betere prijs voor de exportproducten van arme landen moeten betalen, de zware schuldenlast van de armste lande kwijtschelden en meer ontwikkelingshulp moet geven.

Activiteiten in de gemeente Roermond zijn onder andere: energiebesparing in de eigen gebouwen, bewust (duurzaam) inkopen (groene energie, Max Havelaar koffie), milieu educatie (Sarahs wereld, project zonnepanelen en windmolen basisschool Aan de Roer) en financiële ondersteuning buitenlandse projecten om armoede en milieuvervuiling tegen te gaan, zoals in Burkina Fasso (opvanghuis straatkinderen) en op het Indonesisch eiland Sumba (vrouwenbedrijfje kokosolieproductie).

Eerste publicatiedatum: 17-08-2009 Bijgewerkt: 17-08-2009