KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Noord-Brabant dressuur en springen 24 augustus 2009


STEVENSBEEK (KNHS) - Het Brabants Kampioenschap in Stevensbeek kende een prima organisatie op een zeer mooi terrein en prima weersomstandigheden. In deze omstandigheden had Petra van Esch het eindelijk voor elkaar. In de voorronde op zaterdag werd de amazone uit Gemonde tweede maar de gewonnen halve finale en de Kür op muziek op zondag bezorgden de opvallende palomino Titho eindelijk het Brabants Kampioenschap.

Mevrouw Mouwen, de hoofdjury bij de kür op muziek, zag geen duidelijke uitschieter maar wel een aantal goede paarden met helaas veel spanning. "Over het algemeen mochten de paarden wat meer verzameling tonen en meer ontspannen door het lijf lopen. Dan wordt het precies op het ritme van de muziek rijden ook makkelijker. Ik hoor ook graag schakelingen in de muziek bij overgangen in de kür. Het was te vaak meer begeleidende muziek." Lilian Merx, die van Esch zaterdag met Veron (v. Pardon) had verslagen, nam de leiding in de andere Z2-ring op zondagmorgen, maar delfde met 0,32 procent minder het onderspit in de kür. Uiteindelijk werd de reservetitel haar eindresultaat.

In de Z1 was de uitslag van de tweede proef op zondag qua naamvolgorde praktisch gelijk aan de einduitslag maar Vienna Romp had zelf het goud voor haar zilveren paard gedacht. Ze had naar de prijsuitreiking te paard dan ook Voyeur ( v. Flemmingh) meegenomen die haar het beste gevoel in de tweede proef gegeven had. Voyeur won inderdaad de finaleproef maar Kampioen Winsome (v. Sir Sinclair) was in de ochtend twee plaatsen beter waardoor Winsome het Kampioenschap won. Marian van Rixtel had zitten rekenen en verwachtte geen kampioenschap meer. Haar overwinning met Veni Vidi Vici (v. OO Seven) in de finaleproef in de M2 was echter juist genoeg om met vier plaatsingspunten boven de tweemaal als tweede geëindigde Celly de Bruyn met Whacker (v. Rhodium) te eindigen.

Minke van der Linden eiste met Zinedine (v. Tango) door twee overwinningen op zondag de Brabantse titel in de M1 op. Van de Linden: "Eindelijk een keer de Brabantse titel. Ik heb er zo vaak net naast gegrepen. Eerst bij de pony's en ook al bij de paarden maar deze pakken ze me niet meer af. Tijdens de prijsuitreiking zat ik stiekem te rekenen. Het Hippiade-ticket moest ik bijna al binnen hebben maar verder wist ik het niet. Als eerste gestart op zondagmorgen kan wel goed aanvoelen maar je weet het nooit. En toen de finaleproef waar niemand van durfde te zeggen dat hij goed genoeg was, bang om valse hoop te geven. Vreselijk was dat, dat wachten, maar alles is goed uitgepakt!"
Drie afstammelingen van Rousseau wonnen goud, zilver en brons in de finaleproef en daarmee ook in de eindstand in de klasse L2. Zjin Tonic won onder Sandra van Bree de titel, Zoltan Utopia verwees onder Linda van de Akere Jill Huybregts naar de derde stek. Met twee overwinningen werden Corina Verbocht met Taxi Buuron Farinelli (v. Sandro Hit) en Judith van Rijsewijk met Wise Guy (v. San Remo) onbetwist respectievelijk L1- en B-Kampioen.

Springen
Toen Mirjan Horyon de ring inreed voor de barrage wist ze al dat ze alleen maar 'niet laatste' van de barrage met vier man hoefde te worden om Kampioen te zijn. Ze had twee paarden in de ZZ en van deze had ze wel verwacht dat hij het kon winnen: "Unette (v. Numero Uno) heeft het meeste vermogen en is voorzichtig. Normaal heb ik er geen fout mee. Zaterdag wist ik niet dat ze de tijd scherper gezet hadden anders had ik wel ergens een keer een bocht binnendoor genomen. Maar die negende plaats heeft me nu gelukkig toch niet het kampioenschap gekost." Jan Verellen won zondag met Cordetto Z (v. Perion) maar had 17 plaatsingspunten van de zaterdag staan waardoor hij uiteindelijk achtste werd. Horyon werd na de kampioenshuldiging op het springterrein tegengehouden, om vervolgens als gebruikelijk door omstanders in de sloot in het parcours geworpen te worden. Of ze naar de Hippiade gaat moet ze nog even overdenken. Bas Theeuwes reed een meer constant Brabant Kampioenschap. Hij verdiende de reservetitel met Tornado (v.Lemmod).

In de Z-klasse bleven zondag slechts drie combinaties tweemaal foutloos waardoor er maar een kleine barrage gereden werd. Roy de Nijs kreeg met Wresca (v. Krunch de Breve) een balk aan de benen in 40,88 sec maar Rob van Grunsven scoorde daarna met Utah (v. Namelus) 9 strafpunten in 52,28 sec. Zodoende kon de Nijs het met Venus (v. No Limit) rustig aan doen en draaide in 50,75 sec een foutloos rondje. Van Grunsven kon er niet mee zitten want hij had zaterdag het beste van hen drieën gereden en werd daarmee kampioen voor Gini Korten met Victory (v. Emilion).
Suzan van Gastel sloeg, amper een week hersteld van haar uit Kos geïmporteerde Mexicaanse griep, een dubbelslag door zowel Kampioen in de klasse M als L te worden. Haar M-kampioen, Ucicarla (v. Indoctro) heeft ze pas 3 maanden op stal en had welgeteld alleen drie selecties gelopen. De merrie heeft al drie veulens gehad en Van Gastel gaat haar van de winter Z starten voor het sportpredikaat. L-Kampioen Delta Mossel Whitney ( v.Heartbreaker) is een echt springkanon volgens Van Gastel: "Ze heeft ook al een veulen gehad en liep in december haar eerste oefenparcoursje. Ze is echt super, ze blijft er altijd vanaf én is vlug." Ook van Gastel ontkwam niet aan de rituele duik in de sloot. Sjors van Oorschot was dagkampioen met Wiefke Idwj (v. Koriander) maar was zaterdag slechts 47e waardoor hij op de achttiende plaats eindigde.
Maikel van Dinther werd met Zie Je Wel B-Kampioen.

Het viertal De Hoefslag 5 (Aarle Rixtel) werd Kampioen M/Z, De Gelderse Boys (Ammerzoden) Zestal LMZ-Kampioen en het L-viertal van St. Odolphus (Best) verwees Hipparion (Boxmeer) in de overkamping naar het zilver.

Ans Stoub

Stevensbeek Prov. Kamp KNHS Noord-Brabant

DRESSUUR, PAARDEN: (plaatsingspunten 2 proeven zondag): Z2 1. Petra van Esch, Titho, 1,1; 2. Lilian Merx, Veron, 1,2; 3. Sandy van Boxmeer, Ugli, 5,3;
Z1: 1. Vienna Romp, Winsome, 2,2; 2. Vienna Romp, Voyeur, 4,1; 3. Kelly Outhuyse, Usan, 3,3;
M2: 1.Marian van Rixtel, Veni Vidi Vici, 3,1, 2. Celly de Bruyn, Whacker, 2,2; 3. Neelke Kollenburg, Pipijn, 2,3; M1: 1. Minke van der Linden, Zinedine, 1,2; 2. Lilian Merx, Zubikario,
1,2; 3. Karin Coppes, Satine, 2,3;
L2: Sandra van Bree, Zjin Tonic3,1; 2. Linda van Akere, Zoltan Utopia,
2,2; 3. Jill Huybregts, 2,3;
L1: 1. Corina Verbocht, Taxi Buuron Farinelli, 1,1; 2. Suzan van Deursen, Sir Mahony, 4,2; 3. Marieke Hofs, Vicky, 2,4; B: 1. Judith van Rijswijk, Wise Guy, 1,1; 2. Sabien Verheijen, Athene,
1,2; 3. Chantal van de Liefvoort, Azila, 3,3. Zestal: Gelderse Boys, Ammerzoden;
Viertal MZ: De Hoefslag, Aarle Rixtel.
Viertal L: St. Odulphus, Best.

SPRINGEN, PAARDEN: (zondag 2 manches en barrage- plaatsingspunten over twee dagen):
ZZ 1. Mirjan Horyon, Unette, 0/0/0-12; 2. Bast Theeuwes, Tornado, 4/0-12; 3. Bas Theeuwes, Ricardo, 4/4-12.
Z: 1. Rob van Grunsven, Utah, 0/0/9-8.; 2. Gini Korten, Victory, 14/0-12, 3. Juus Bankers, Tanagra H, 0/4-15; M: 1. Suzan van gastel, Ucicarla, 0/0/4-7, 2. Joris van Helmond, Cuba, 0/0/0-9, 3. Anne van Liempd, 0/0/4-9;
L: 1. Suzan van gastel, Delta Mossel Whitney, 0/0-6, 2. Tim van de Oetelaar, Zwap L, 0/0-9, 3. Petra Bouwmans, Wencke, 0/0-15. B: 1. Maikel van Dinther, Zie Je Wel, 0/0-8; 2. Zoi Snels, Blom's Ariton, 0/0-10; 3. Jos van Deurzen, Zilverster, 0/0-16.