Politie Haaglanden

Persberichten 24 augustus

Haaglanden, 24-08-2009

Tumult bij café

Den Haag De politie moest zondagavond 23 augustus vanaf 21.00 uur meerdere malen in actie komen bij een café aan de Van Baerlestraat. Cafébezoekers en omstanders zorgden voor overlast en gooiden glazen op straat. Daarbij ontstonden de nodige opstootjes. De politie besloot een einde te maken aan de onregeldheden rond en in in het café. De uitbater sloot op verzoek van de politie zijn deuren. Politieagenten hielden drie verdachten (21, 46 en 59 jaar) aan op verdenking van belediging, bedreiging en het niet voldoen aan bevel of vordering. Omstreeks 23.00 uur was het weer rustig.

Traumabeer voor de schrik

Den Haag/Scheveningen Op weg naar het strand raakte zondag 23 augustus om 09.30 uur een 10-jarige jongetje met zijn armpje bekneld onder de bestuurdersstoel in de auto van zijn vader. Het kind wilde iets pakken onder de stoel en kwam vervolgens vast te zitten. Politieagenten en brandweerpersoneel moesten het ventje op de Strandweg helpen om weer los te komen. Met de nodige vaseline lukte dat. Het kind kreeg van de agenten een traumabeertje voor de schrik.

Automobilist rijdt vrouw aan

Den Haag Een 59-jarige automobilist kon zondag 23 augustus om 12.20 uur een 39-jarige vrouw niet meer ontwijken toen zij met haar fiets aan de hand bij de fietsersoversteekplaats de Laakweg overstak. De vrouw stond te wachten en besloot op het laatste moment om over te steken. De man kon niet meer om tijdig remmen. De vrouw heeft mogelijk letsel aan de ribben en een ziekenauto vervoerde haar voor controle naar het ziekenhuis.

Dronken achter het stuur

Den Haag - Een 42-jarige man bleek zondag 23 augustus om 20.28 uur op de Nootdorpse Landingslaan dronken achter het stuur van zijn auto te zitten. De politie zag de auto stil staan op de rijbaan en na controle bleek de man 965 ugl/l te blazen. De man is aangehouden en hij krijgt een proces-verbaal.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Zo moeder, zo dochter

Den Haag Een 31-jarige vrouw uit Den Haag en haar 15-jarige dochter ontvreemdden op zaterdag 22 augustus in een kledingwinkel aan de Spuistraat diverse kledingstukken. Terwijl de vrouw in een pashokje de beveiligingslabels van de kledingstukken verwijderde, hield haar dochter de pashokgordijnen dicht. Het winkelpersoneel ontdekte de diefstal te laat, maar de volgende dag herkende de beveiligingsbeambte van de winkel het meisje. De toegesnelde politie hield de jonge verdachte en haar moeder aan en het tweetal bekende de diefstal.

Rijden onder invloed

Den Haag Politieagenten in burger zagen op 23 augustus om 20.15 uur op het Schenkviaduct in hun binnenspiegel dat een auto tegen een stoeprand aanreed. Hierop lieten zij de 47-jarige Haagse bestuurder blazen. Dat leverde een uitslag van 590 ugl op. Het rijbewijs van deze man is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van zes uur.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

14-jarige jongen scheurt met brommertje

Den Haag - Een bromfietser trok de aandacht van de politie toen hij zondag 23 augustus om 19.53 uur met hoge snelheid over het fietspad aan de Laan van Hoornwijck voorbij scheurde. Het bleek een 14-jarige jongen te zijn die de scooter van zijn broer had geleend. Op de rollentestbank haalde de scooter een snelheid van 82 km per uur. De jongen kreeg een

proces- verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en een proces-verbaal omdat de scooter niet verzekerd bleek. De scooter moest de jongen achterlaten bij het politiebureau.

Publiek belemmert hulpdiensten bij reanimatie

Leidschendam Politieagenten ondervonden zondag 23 augustus om 18.00 uur de nodige hinder van opdringerig publiek tijdens een hulpverleningsactie aan de Prins Johan Willem Frisolaan. Agenten kregen een melding dat in de bosschages een man onwel was geworden. De agenten startten, in afwachting van de ambulance, direct samen met een toevallig passerende huisarts een reanimatie. Toegestroomd publiek gedroeg zich daarbij dusdanig opdringerig dat zij de hulpverlening bemoeilijkte. Op verzoek van agenten om naar achteren te gaan, werd niet voldaan. Hierop zagen zij zich genoodzaakt een 23-jarige man en een 14-jarige jongen, beiden uit Leidschendam, aan te houden. De 23-jarige, omdat hij de hulpverleners in de weg stond en de 14-jarige omdat hij de agenten uitschold. Beiden kregen een proces-verbaal. Het slachtoffer, een 76-jarige Leidschendammer, overleed in het ziekenhuis.

Inbraak in buurthuis

Stompwijk Onbekenden braken zondag 23 augustus rond 23.00 uur in het dorpshuis aan de Doctor van Noortstraat in. Vermoedelijk kwamen zij binnen door een klein raampje in te gooien. De dieven gingen er vandoor met de fooienpot en flessen drank. De politie heeft de zaak in onderzoek en zal sporenonderzoek verrichten. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Stop, politie

Wassenaar Een 16-jarige jongen uit Wassenaar fietste zondag 23 augustus om 23.50 uur zonder licht op zijn fiets over de Duivenvoordenlaan. Surveillerende agenten gaven hem een stopteken, dat de jongen negeerde. Hij reed weg via de Hofcampweg. De agenten riepen meerdere malen stop, politie door een megafoon, maar ook dat maakte geen indruk. In de Kempenaerstraat konden zij hun auto voor de fietser zetten, waardoor hij uiteindelijks stopte. De jongen had een boksbeugel en een vlindermes op zak en werd aangehouden. Op het politiebureau maakten de agenten proces-verbaal op.

Fietser komt ten val
Schipluiden Agenten werden zondag 23 augustus omstreeks 15.40 uur naar de Zouteveenseweg gestuurd omdat daar iemand met zijn hoofd tegen een verkeersbord zou zijn gevallen. Ter plaatse troffen zij een 61-jarige man uit Vlaardingen die inmiddels door omstanders was opgevangen. De man verklaarde dat hij was geschrokken van een auto die hem rakelings passeerde en dat hij vervolgens ten val was gekomen. De man is ter plekke door de GGD onderzocht.

Jongens aangehouden na brandstichting
Monster Twee 14-jarige jongens uit Monster werden zondag 23 augustus aangehouden, omdat zij brand hadden gesticht in een container aan de Bosweg. Omstreeks 17.50 uur kreeg de politie het verzoek naar de Bosweg te gaan, waar de brandweer de brand aan het blussen was en de mogelijke daders nog ter plaatse waren. Een getuige had gezien dat de jongens, onder toeziend oog van drie vrienden, over een hek waren geklommen en dat er vervolgens brand was. De jongens probeerden nog de brand te blussen en toen dit niet lukte, belde de getuige de brandweer. Ook gaf de getuige de groep jongens de opdracht om te blijven wachten.
De agenten hielden de jongens aan. Zij bleken een bankstel in brand te hebben gestoken. Op het bureau bekenden de jongens de brandstichting. Zij kregen een HALT-verwijzing en werden later op de dag door hun ouders opgehaald.

Jongen aangehouden met vals geld

Delft Een 15-jarige jongen uit Delft is op zondag 23 augustus omstreeks 13.25 uur aangehouden toen hij in een winkel op de Molslaan wilde betalen met een vals briefje van 50 euro. De jongeman is meegenomen naar een politiebureau om de zaak te onderzoeken.

Beschonken bestuurder maakt brokken
Zoetermeer Een 61-jarige Zoetermeerder werd zondag 23 augustus aangehouden, nadat hij op de Aardappelakker tegen een geparkeerde auto was gereden. De man wilde omstreeks 21.20 uur achteruit wegrijden uit een parkeervak. Hij raakte daarbij echter met zijn trekhaak een personenauto die in een tegenovergelegen parkeervak stond. Omdat de Zoetermeerder er niet uitkwam met de eigenaar van de beschadigde auto werd de politie gewaarschuwd. De agenten vermoedden dat de Zoetermeerder teveel gedronken had. Toen een voorlopige blaastest dat vermoeden bevestigde, hielden zij hem aan. De man blies op het politiebureau 1025 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod tot maandag 24 augustus, 11.28 uur.