Gemeente Son en Breugel


eeuw komt in park Vroonhoven

Eikenhouten waterput uit 13e eeuw komt in park Vroonhoven

De gemeente Son en Breugel heeft besloten om de belangrijkste vondst uit het recente archeologische onderzoek `Son Pastorie' tentoon te stellen in het nabij gelegen park Vroonhoven.
Afgelopen week verschenen de resultaten van de archeologische opgraving Son Pastorie van archeoloog Jos van der Weerden.

De houten waterput is de belangrijkste vondst. In het onderzochte veld waren 9 waterputten opgetekend, waarvan vijf (deels) van hout. Vier van de vijf waren alleen van hout. De lengte van het bewaard gebleven hout varieert van 60 tot 260 cm. Het vondstmateriaal is laat- of postmiddeleeuws. Het college vindt dit materiaal interessant genoeg om tentoon te stellen.

In totaal zijn er 685 sporen en vondsten aangetroffen. Naast de Middeleeuwen is de Romeinse tijd een goed vertegenwoordigde periode. Er werd een sokkel van een beeldje uit de Romeinse tijd gevonden, alsook vele scherven van aardewerk uit die periode en fragmenten van Romeinse dakpannen.

Nu het onderzoek is afgerond, wordt het terrein vrijgegeven voor verder ontwikkeling van het kerkplein. Het terrein is ingericht als tijdelijke parkeervoorziening.