Politie Brabant-Noord

Oplichter aangehouden

's-Hertogenbosch, 24-08-2009

De politie heeft afgelopen donderdag 21 augustus een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op een camping in Sprang-Capelle. De man is vervolgens overgebracht naar het politiebureau in 's-Hertogenbosch. Hij wordt verdacht van oplichting. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Rosmalen

Op vrijdag 29 mei deed een inwoner van Rosmalen aangifte bij de politie. Hij was via internet in contact gekomen met de verdachte, die zich aanbood als huisschilder. De mannen maakten vervolgens een afspraak. De verdachte maakte een offerte en vroeg het slachtoffer om zoveel mogelijk vooruit te betalen. De benadeelde wilde alleen vantevoren betalen voor materialen die besteld moesten worden. Het ging om een bedrag van 650 euro. Na de betaling kwam de 'schilder' niet meer opdagen en hij nam zijn telefoon niet meer op. De inwoner van Rosmalen deed vervolgens aangifte bij de politie van oplichting.

Onderzoek

De politie startte een onderzoek en ontdekte dat er landelijk nog acht aangiften van oplichting tegen de man lagen. De negen aangiften zijn vervolgens in behandeling genomen door de politie in Rosmalen. Hij zou de negen benadeelden hebben opgelicht voor ruim 8000 euro.

Werkwijze

De verdachte lichtte, net als bij de man uit Rosmalen, inwoners uit Tilburg, Kaatsheuvel, Hank en Nijmegen op als huisschilder die een voorschot nodig had voor zijn werkzaamheden. Ook hier kwam hij vervolgens niet opdagen.

Daarnaast deden twee hotels in Beesel en Weert aangifte tegen de verdachte omdat hij enkele dagen in de hotels had geslapen zonder te betalen.

Tenslotte werd er nog aangifte gedaan door twee inwoners uit Utrecht en Leiden. De verdachte bood op internet kaartjes aan voor festivals. De mannen bestelden kaartjes bij hem en maakten geld over. De kaartjes werden nooit geleverd.

Aanhouding

De officier van justitie gaf in juli toestemming om de man aan te houden. Omdat hij geen vaste woon-of verblijfplaats heeft stond de man gesignaleerd. Afgelopen donderdag kon hij worden aangehouden op een camping in Sprang-Capelle.

De politie Brabant-Noord zet het onderzoek voort.