Hogeschool Windesheim

Persbericht, 21 augustus 2009

Per september 2009 start Windesheim de tweejarige Associate Degree-opleiding van PTH technische lerarenopleidingen. Afgestudeerden ontvangen een Associate Degree of Education en kunnen aan de slag als Onderwijsondersteuner/Instructeur in diverse technische vakken op vmbo- of mbo-niveau.

De Associate Degree-opleiding ligt qua niveau tussen mbo en hbo in. De opleiding is toegankelijk voor studenten die in het bezit zijn van een mbo-diploma. Windesheim biedt Associate Degree-programmaâs binnen de lerarenopleidingen Bouwtechniek, Elektrotechniek, Bouwkunde, Mechanische Techniek, Motorvoertuigentechniek, Werktuigbouwkunde, Informatie- en Communicatietechnologie en de Lerarenopleiding Techniek. Afgestudeerden kunnen in deze vakken aan de slag als Onderwijsondersteuner/Instructeur. In de beroepspraktijk houden ze zich vooral bezig met het instrueren, begeleiden en ondersteunen van groepen leerlingen. Onderwijsondersteuners/Instructeurs die een Associate Degree-programma hebben afgerond, voeren hun werk veelal zelfstandiger uit, dan hun collegaâs met een opleiding op mbo-niveau. Het werk van de Onderwijsondersteuner/Instructeur lijkt praktisch gezien op dat van de leraar. Na het behalen van het Associate Degree kunnen studenten binnen twee jaar hun bachelor behalen.

Groeiende vraag

De komende jaren krijgt het onderwijs te maken met een sterk toenemende vergrijzing, waardoor er personeelstekorten ontstaan. Er is een groeiende behoefte aan Onderwijsondersteuners/Instructeurs in met name de technische sectoren van het vmbo en mbo. Daarnaast groeit ook de vraag naar geschoold personeel in onderwijsondersteunende beroepen. Om in die behoefte te kunnen voorzien, starten de technische lerarenopleidingen van Windesheim PTH de tweejarige Associate Degree-opleiding.

Meer informatie is te vinden op www.windesheim.nl, bij HBO deeltijd onder PTH Technische lerarenopleidingen.