Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Persberichten

Uitvoering van individueel zorgplan moet beter

24 augustus 2009

Persoonlijk maatwerk voor cliënten in zorginstellingen begint op gang te komen. Cliënten zijn overwegend positief over de afspraken die zorgaanbieders met hen maken in individuele zorgplannen, maar zijn niet tevreden over het nakomen van die afspraken. Op veel plaatsen gaat dat nog niet goed. Dit blijkt uit een meldactie van zeven cliëntenorganisaties, waaraan 1200 mensen hebben meegedaan.

Volgens de deelnemende organisaties moeten zorginstellingen hun verantwoordelijkheid nemen zodat afspraken in de individuele zorgplannen ook goed worden uitgevoerd. Hoewel is vastgesteld dat het de goede kant op gaat, blijft het voor veel zorginstellingen nog een behoorlijke opgave om succesvol in te spelen op de verschillende wensen van hun cliënten.

Over de zorgplannen zelf zijn cliënten overwegend positief. Men vindt dat aanbieders dit goed doen met klantgerichte afspraken over wonen, persoonlijke zorg, maaltijden en zinvolle dagbesteding. Het knelt bij de uitvoering. Minder dan de helft van de mensen is geheel tevreden over de uitvoering van het zorgplan, de anderen zijn niet of gedeeltelijk tevreden.

Over de nieuwe bekostiging, waarbinnen elke cliënt een pakket krijgt dat past bij zijn zorgbehoefte inclusief een geldbedrag, zijn cliënten positief.
Veel zorgaanbieders staan nog aan het begin van de omslag in de bekostiging. Een deel van hen loopt achter bij landelijk beleid. Daarin is vastgelegd dat de aanbieder het gesprek aangaat met de cliënt over de zorg die past binnen het individuele zorgpakket. Iets meer dan de helft van de cliënten meldt dat de aanbieder deze invulling van het eigen zorgpakket goed opgepakt. Dat moet snel naar 100% vinden de cliëntenorganisaties.

De cliëntenorganisaties vragen ook aandacht voor de groep mensen met een zware zorgbehoefte die thuis willen blijven wonen, met behulp van een persoonsgebonden budget. Hoewel die mogelijkheid is gecreëerd binnen de nieuwe bekostiging, gaat door strengere indicaties een deel van die mensen erop achteruit. De vrees bestaat dat nieuwe vormen van kleinschalig wonen daardoor zullen omvallen.

Ongeveer 250.000 mensen wonen in een zorginstelling, zoals instellingen voor verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg, langdurige geestelijk gezondheidszorg. De kosten van de zorg in een dergelijke instelling komen per persoon neer op gemiddeld EUR 50.000 per jaar.

Sinds dit jaar ontvangen instellingen geld op basis van de zorgbehoefte van hun cliënten en niet langer een vast bedrag op grond van het aantal plaatsen. Tegelijk moet de instelling met elke cliënt een individueel zorgplan maken.

De landelijke meldactie over veranderingen in de langdurige zorg vond plaats in voorjaar 2009. In juni zijn de resultaten over de veranderingen in de thuissituatie gepresenteerd. Daaruit bleek dat door de verscherping van de indicaties voor begeleiding en verzorging uit de AWBZ veel cliënten problemen ervaren.

Consument en de Zorg

Vraag of klacht over de zorg?

Klik dan hier of neem contact op

met het meldpunt Consument en de Zorg : T 030 29 16 777