LEI

Onkruid ook voor Nederlandse teler steeds groter probleem

20 aug 2009
Onderdeel: Plant Research International

Onkruid is niet alleen een enorm probleem voor boeren in ontwikkelingslanden, maar is ook toenemend problematisch voor boeren in rijke landen. Dat denkt Bert Lotz van Plant Research International. Probleem is dat een werkelijk effectieve, breed inzetbare mechanische bestrijding nog even op zich laat wachten.

Onlangs meldde wereldvoedselorganisatie FAO dat onkruid een onderschat probleem is. De schade voor de voedselvoorziening is volgens door de organisatie geciteerd onderzoek groter dan die toegebracht door pathogenen of insecten. Lotz onderschrijft het toenemende belang van onkruid.

Afgeschreven
Uit ervaring weet de onderzoeker dat in Afrika soms een derde van het areaal halverwege de teelt wordt afgeschreven vanwege onkruid. "Ook in de gangbare landbouw in het Westen zien we het belang van onkruid aan terrein winnen." Er komen steeds meer onkruidsoorten op de akkers die met de huidige middelen moeilijk zijn te bestrijden.

Zestig jaar na de grootschalige invoer van bestrijdingsmiddelen zijn volgens Lotz de grenzen aan de groei bereikt. âOnkruid vertoont steeds vaker resistentie tegen middelen, precies nu steeds minder werkzame stoffen door de agrochemische industrie worden gevonden en aan het pallet worden toegevoegd.â

Oplossing
De oplossing ligt in een geïntegreerde aanpak. âTen eerste is meer precisie vereist. Daarnaast moet op meer wijzen worden bestreden. Voor beide moeten we een beter inzicht krijgen in het totale systeem.â Als voorbeeld noemt Lotz Robot Ruud, die ridderzuring met een schoffelaar te lijf gaat. Robot Ruud wordt op dit moment ontwikkeld voor de biologische landbouw. Probleem is dat dergelijke volledig geautomatiseerde toepassingen naar verwachting pas over 10 tot 20 jaar de gangbare markt bereiken. Overigens moeten, volgens Lotz, telers niet denken dat ze straks in hun luie stoel kunnen blijven zitten en dat de robots dan al het werk doen. Telers zullen in de toekomst direct betrokken blijven bij de onkruidbestrijding door de robots, bijvoorbeeld om in te grijpen als er iets mis mocht gaan. Zo kan de inzetbaarheid van robots enorm worden verbeterd.
---

Contact
Bert Lotz
visitekaartje
bert.lotz@wur.nl