Drinkwater van goede kwaliteit zonder toevoeging van chloor

24/08/2009 14:38

Vewin

Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren veilig, betrouwbaar en gezond drinkwater. Er is geen reden om op landelijke schaal over te gaan tot het toevoegen van chloor aan het Nederlandse drinkwater. Het Nederlandse drinkwater voldoet aan de strengste wettelijke kwaliteitseisen, opgesteld in de Drinkwaterwet.

Aldus Vewin, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland, in een reactie op de stelling van professor Annelies van Bronswijk van de TU Eindhoven.

In Nederland zijn eigenaren van sauna's, zwembaden, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en hotels standaard verplicht tot het nemen van extra maatregelen om besmetting met legionella te voorkomen.

De VROM-inspectie ziet scherp op dit verplichte beheersproces toe door middel van een uitgebreid monitoringsprogramma. Eventuele incidenten dienen direct te worden gemeld en leiden - onder leiding van de VROM-inspectie en ter bescherming van de consument - volgens een standaardprocedure tot adequate maatregelen.

Drinkwaterbedrijven hebben de centrale toevoeging van chloor jaren geleden stopgezet. Chloor kan een negatief effect hebben op de gezondheid, het beinvloedt de smaak van het drinkwater en is niet milieuvriendelijk. Dit heeft de overheid doen beslissen om de drinkwaterwet aan te passen waardoor in het drinkwaterzuiveringsproces geen chloor meer mag worden toegevoegd. Met de introductie van nieuwe milieuvriendelijke technologieën, zoals UV-stralen, kan de drinkwatersector microbiologisch veilig drinkwater garanderen.





http://www.vewin.nl