Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaanderen mag Brussel niet los laten (24/08/09)

Met de woorden Brusselse vrienden, laten we scheiden opende Frans Crols dit weekend op de IJzerwake de discussie over het statuut van Brussel in het kader van de opsplitsing van België. Kersvers Vlaams parlementslid Matthias Diependaele en Brussels N-VA-voorzitter Karl Vanlouwe betreuren dat Crols zich zo aan de kop van de fanfare zet om te verkondigen dat Vlaanderen zich niet langer zal inspannen om haar rechtmatige belangen in Brussel te vrijwaren. Voor de N-VA is de band tussen Vlaanderen en Brussel wel degelijk belangrijk. Diependaele en Vanlouwe zijn bovendien van mening dat het geen goede zaak is om op voorhand reeds te capituleren en Brussel uit handen te geven.

Beide erkennen wel dat er een debat nodig is over de verdere plaats van Brussel in Vlaanderen met het oog op de definitieve boedelscheiding van België. Maar volgens hen is het geen optie om zonder meer afstand te doen van Brussel. Karl Vanlouwe: Brussel heeft Vlaanderen nodig. Maar ook omgekeerd heeft Vlaanderen Brussel nodig om als onafhankelijke lidstaat in Europa een betekenisvolle positie te kunnen nemen op het internationale toneel.

Brussel is steeds het kind van de rekening geweest van de staatshervormingen van de voorbije decennia. Met de vorming van het derde gewest als dieptepunt. Franstalige politici hebben Brussel gebruikt als pasmunt om geld van Vlaanderen los te krijgen. Maar op bestuurlijk vlak heeft men Brussel aan zijn lot overgelaten.

Matthias Diependaele: De slechte bestuurlijke, economische en sociale situatie van Brussel mag geen reden zijn voor Vlaanderen om Brussel te laten schieten. We betalen reeds meer dan voldoende om Brussel overeind te houden. Het wordt nu tijd dat we ook inspraak krijgen om Brussel weer leefbaar te maken. Vlaanderen moet haar sociale, economische en culturele belangen in Brussel kunnen vrijwaren.

Auteur:
Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid N-VA Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be