Antillenhuis


Bloemen, fakkels en stenen voor Kerwin.

foto: Studio FVS

Het Vondelpark in Amsterdam stond gisteravond in het teken van de 26^e herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer. Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, dhr. Marcel van der Plank was bij de herdenking aanwezig en plaatste namens de regering van de Nederlandse Antillen een krans bij het standbeeld van `Mama Baranka' (moeder aarde).

De Antilliaanse Kerwin werd op 20 augustus 1983 op 15 jarige leeftijd in Amsterdam met een mes gestoken door een skinhead, vanwege zijn donkere huidskleur. Na de steekpartij probeerde Kerwin met een taxi naar het ziekenhuis te gaan, maar een taxichauffeur weigerde hem mee te nemen omdat hij geen bloed in zijn auto wilde. Uiteindelijk werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele uren later overleed. Dit was de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Deze jaarlijkse herdenking staat tegenwoordig niet alleen stil bij de dood van Kerwin, maar vestigt de aandacht op alle vormen van racisme en intolerantie die nog te vaak voorkomen in Nederland. Tientallen mensen kwamen naar het beeld van Mama Baranka om stil te staan bij deze thema's. Bloemen, kaarzen, fakkels en stenen werden neergelegd gevolgd door twee minuten stilte. Opvallend was dat er ook veel kinderen aanwezig waren.

Tijdens de herdenking werden er toespraken gehouden door vertegenwoordigers van verschillende belangenorganisaties. Aan het woord kwamen: Ruben Severina van de stichting vrienden voor Kerwin, Sergio Belfor, directeur van de stichtig Eenheid is Kracht, Eunice Hoedt, secretaris van COC Amsterdam een organisatie die opkomt voor de belangen van homoseksuelen en Wethouder Freek Ossel. Ook was er muzikale ondersteuning van studente Esther Spee, Runny Margarita en Eternity Brassband.

---

Gepubliceerd op: 24-08-2009 Bron: Antillenhuis