Gemeente Lansingerland

Jobcoach reikt Word / Excel certificaten uit
Cursus word en Excel

De zeven deelnemers aan de cursus Word en Excel waren zichtbaar trots op hun certificaat dat hen op 21 augustus werd uitgereikt.

Acht weken lang hadden ze, nog wel in de vakantie, elke vrijdag gebogen gezeten over hun laptops om de fijne kneepjes van beide programmaâs onder de knie te krijgen. Sommigen begonnen helemaal op nul, anderen hadden een opfriscursus nodig. Beide groepen kwamen aan hun trekken. En voor sommigen was het een opstap naar vrijwilligerswerk.

Mark Kastelein vertelt dat deze cursus bestemd was voor mensen die in de bijstand zitten of een re-integratietraject volgen en die graag willen leren werken met een computer. De klantmanagers hebben de kandidaten aangedragen. âIedereen is elke keer geweest en we hebben behalve iemand die ziek is geworden geen afvallers gehad. Dat zegt wat over het enthousiasme van de groep.â

Uitreiking certificaat

Vrijwilligerswerk
âWe hebben deze cursus niet alleen aangeboden aan mensen die op zoek zijn naar betaald werk, maar ook aan mensen die vrijwilligerswerk gaan doenâ, zegt hij. Twee van de deelnemers gaan dan ook aan de slag bij het vrijwilligerssteunpunt, dat binnenkort in de hal van het gemeentehuis in Berkel en Rodenrijs wordt gevestigd. Het is heel handig dat deze twee dames nu met Excel kunnen werken. Dat geeft hen een voorsprong op anderen.â Halida, afkomstig uit Azerbeidjaan, is heel blij dat ze bij het steunpunt kan beginnen. Zij wilde graag vrijwilligerswerk doen en heeft dat doel via deze cursus bereikt. Twee anderen werken al tijdelijk bij de gemeente. Zij hebben de cursus vooral gevolgd om hun kennis op te frissen en met de nieuwste programmaâs te kunnen werken.

Meerledig doel
âDe cursus heeft een meerledig doelâ, vervolgt Mark Kastelein. âIk heb al de ondersteuning naar betaald of vrijwilligerswerk genoemd, maar het vergroten van de algemene ontwikkeling is even belangrijk, evenals het sociale aspect. Mensen komen elkaar tegen en praten met elkaar. Naast computervaardigheden doen de deelnemers als dat nodig is ook kennis van de Nederlandse taal op. Ook het iets moeten, het op tijd ergens zijn en laten zien wat je kunt is een belangrijk aspect.â Hij is evenals de cursisten en cursusleidster Marina ten Horn erg enthousiast. âIk moet natuurlijk nog wel evalueren, ook met de klantmanagers. Een aandachtspunt wil hij al wel even noemen. Niet iedereen heeft Excel in huis, daar moeten we nog een oplossing voor vinden.â