Partij voor de Vrijheid (PVV)

Soldaten moeten handelsvloot beschermen
maandag 24 augustus 2009
Vragen van de leden Brinkman en Wilders (beiden PVV) aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.


1.)
Bent u op de hoogte van de staandehouding van een boot met mogelijke kapers in de Golf van Aden, in een gezamenlijke actie van de Nederlandse marine met de Noorse marine.?*


2.)
Klopt het dat bij deze personen een groot wapenarsenaal is aangetroffen, alsmede werktuigen, zoals een ladder, teneinde een groot schip te kunnen kapen?


3.)
Zo ja, bent u dan van mening dat de internationaalrechtelijke regels correct zijn nageleefd, door deze verdachten weer vrij te laten? Zo ja bent u dan met ons van mening dat deze internationaalrechtelijke regels niet afdoende zijn, teneinde de strijd tegen deze kapers te kunnen winnen? Zo ja wat gaat u hiertegen ondernemen?


4.)
Bent u het met ons van mening dat het absoluut onwenselijk is indien dergelijke verdachten ook nog beloond worden met extra proviand, zodat zij met een volle buik hun thuishaven kunnen bereiken? Zo nee, waarom niet?


5.)
Bent u met ons van mening dat deze bescherming absoluut niet afdoende is voor onze handelsvloot en dat het tijd wordt dat onze eigen soldaten op de onze eigen handelsvloot de bescherming in handen nemen? Zo nee, waarom niet?

NOS journaal 1 d.d. 23 augustus 2009, 20.00 uur.