ABVAKABO FNV

Minimumtarief thuiszorg nodig voor behoud goede medewerkers

ABVAKABO FNV is blij dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een tevredenheidonderzoek heeft laten doen onder cliënten van de thuiszorg. De positieve uitslag bevestigt dat thuiszorgmedewerkers hun werk prima uitvoeren. De bond pleit voor een minimumtarief om deze goede mensen te behouden voor de thuiszorg. De kwaliteit van de zorg en de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers staan onder druk door de afbraaktarieven die gemeenten voor thuiszorg willen betalen.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanbestedingsprocedures en het budget voor de thuiszorg. Dit heeft geleid tot aanbestedingen waarbij de tarieven veel te laag worden vastgesteld: uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers blijkt dat de tarieven gemiddeld 2 tot 4 euro onder de kostprijs liggen. Dit zet thuiszorgaanbieders voor het blok: werken voor te lage tarieven of niet meedoen met de aanbesteding. Werknemers zijn hier uiteindelijk de dupe van; banen staan op de tocht en arbeidsvoorwaarden onder druk.

ABVAKABO FNV maakt zich hard voor de thuiszorgmedewerkers en voert sinds 2007 regelmatig actie bij de gemeenten die onder een fatsoenlijk tariefgrens gaan zitten bij de aanbestedingsprocedures.

Charley Ramdas, bestuurder zorg bij ABVAKABO FNV: "Het is al twee jaar hetzelfde liedje en we vinden dat het maar eens over moet zijn met de afbraaktarieven. Nu zijn de cliënten nog tevreden, maar de kwaliteit kan niet lang meer gewaarborgd blijven onder de huidige omstandigheden. Er moet een landelijk minimumtarief voor de thuiszorg komen zodat de gemeenten het geld besteden waarvoor het bedoeld is: goede thuiszorg, door goede zorgverleners."

24-08-2009, Thuiszorg, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) | Meer over: thuiszorg, vvt