Politie Zaanstreek-waterland

Lichte daling drankrijders in de weekeindnachten

zaanstreek-Waterland, 24-08-2009 o Afgelopen weekeinde heeft de politie in Zaanstad en Purmerend vijf automobilisten aangehouden wegens het rijden onder invloed.

Tegen de vijf bestuurders, vier ervaren en één beginnend bestuurder, is proces-verbaal opgemaakt.

In Zaanstreek-Waterland zit gemiddeld één procent van de bestuurders met een slok op achter het stuur. Dit blijkt uit de politiegegevens van 2008. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt verder dat het aandeel bestuurders dat in de weekeindnachten onder invloed verkeert, ruim twee keer zo hoog is. Op vrijdag en zaterdagnacht rijdt namelijk 2,4 procent van alle automobilisten onder invloed van alcohol. Hiermee zit Zaanstreek-Waterland, net als de afgelopen vijf jaar, onder het landelijk gemiddelde van 2,9%. Jaarlijks voert Rijkswaterstaat het onderzoek Rijden Onder Invloed (ROI) uit. Aan dit onderzoek werken alle 25 politiekorpsen mee.

Beginnend bestuurder
Ondanks dat het overtredingspercentage in de weekeindnachten daalt, nemen vooral beginnende bestuurders nog steeds grote risicos door met alcohol achter het stuur te stappen. In Noord-Holland overschrijdt 6,7% van hen de limiet van 0,2 promille. De meeste beginnend bestuurders die de alcohollimiet aan hun laars lappen zitten tussen 2 en 4 uur van de vrijdagnacht op de weg. Dan zit namelijk 11,3% van de beginnende bestuurders met een slok op achter het stuur.

Omdat beginnende bestuurders een verhoogd ongevalrisico hebben, geldt voor deze groep sinds januari 2006 een alcohollimiet van 0,2 promille. Iedereen die minder dan vijf jaar een rijbewijs heeft is een beginnende bestuurder. Het besluit geldt overigens voor alle motorvoertuigen, dus ook voor brom- en snorfietsers.

Om het relatief hoge aandeel overtreders onder de beginnende bestuurders terug te dringen is per 1 oktober 2008 de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol ingevoerd. Dit is een verplichte cursus van twee dagdelen voor beginnende bestuurders met een
alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8. De kosten komen voor rekening van de cursisten. De oudere beginnende bestuurders (ouder dan 25 jaar) rijden vaker onder invloed dan de jongere beginnend bestuurders (respectievelijk 8,2 en 4,6%).

Ervaren bestuurders zijn het meest in overtreding tussen de 35 en 49 jaar.

Herkomst en tijdstip

Over de jaren heen is de verhouding tussen de plaatsen waar gedronken wordt, ongeveer gelijk. Het grootste deel van de overtreders komst uit de horeca (57%), daarnaast heeft een deel bij vrienden alcohol genuttigd (17%) en een deel heeft thuis alcohol gedronken (10%). Op vrijdag is de kans een drankrijder tegen te komen hoger dan op zaterdag. Vrijdagnacht, tussen 2 en 4 uur, overschrijdt 7% van de bestuurders de alcohollimiet. Zaterdag, tussen 22:00 en 00:00 zijn relatief de meeste bestuurders nuchter (98,5%).

Alcoholslot voor zware drinkers
Het aandeel zware drinkers (meer dan 1,3 ) is nagenoeg gelijk gebleven en ligt al jarenlang op hetzelfde niveau (ca. 0,4 procent). Zware drinkers zijn verantwoordelijk voor een onevenredig groot deel van de alcoholgerelateerde ongevallen. Voor deze categorie bereidt het ministerie van Verkeer en Waterstaat het alcoholslotprogramma voor. Het alcoholslot is een startonderbreker. Om met de auto te kunnen rijden, moet de bestuurder eerst een blaastest doen. Als die in orde is - dat wil zeggen een alcoholpromillage van minder dan 0,2 - wordt het startcircuit gedeblokkeerd. Het kabinet wil zware
alcoholovertreders het alcoholslotprogramma twee jaar opleggen. De kosten zijn voor eigen rekening. Het alcoholslot zal in 2010 ingevoerd worden.