Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2594 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
- T -

Ons kenmerk 2009Z13595

Datum 24 augustus 2009
Uw kenmerk Onderwerp Kamervragen over waterschapsverkiezingen VenW/DGW-2009/994

Bijlage(n)
-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik mede namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de vragen die het lid Van Raak (SP) heeft gesteld over de waterschapsverkiezingen.


1. Waarom gaat nader onderzoek naar een andere organisatie van de waterschapsverkiezingen zeker tot 2012 duren?1


1. In mijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 19 juni 2009 heb ik geschreven dat een eventuele keuze voor een fundamentele wijziging van het huidige verkiezingsstelsel een zorgvuldig traject vereist waarbij in de komende periode de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden nader worden onderzocht, en waarin overleg plaatsvindt met betrokken organisaties zoals Interprovinciaal Overleg, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen, Vereniging Eigen Huis, het Bosschap, de Kamers van Koophandel, Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, enzovoorts.

Mijn voornemen is om het kabinetsstandpunt omtrent de waterschapsverkiezingen nog voor de zomer van 2010 aan de Tweede Kamer toe te zenden.


2. Waarom is het niet mogelijk de volgende verkiezingen op de nieuwe manier te laten plaatsvinden? Deelt u de mening dat het onderzoek sneller afgerond moet worden, zodat de volgende verkiezingen al op de nieuwe manier plaats kunnen vinden? Zo nee, waarom niet?


1 BNR Nieuwsradio, 24 juni 2009: "Kamer haast bij Waterschapsverkiezingen" http://www.bnr.nl/artikel/11842739/kamer-wil-haast-waterschapsverkiezingen a

Pagina 1 van 3






2. Vanwege de uit een eventuele wijziging van het verkiezingsstelsel volgende Datum consequenties voor de wetgeving en de voor een zorgvuldige organisatie van de

verkiezingen noodzakelijke voorbereidingstijd kan op dit moment niet worden Ons kenmerk gegarandeerd dat de volgende verkiezingen reeds volgens een andere manier plaats kunnen vinden. Parallel aan het onderzoek naar een andere mogelijkheden voor de waterschapsverkiezingen wil ik daarom binnen het kader van de huidige wet voor de waterschapsverkiezingen in 2012 bezien op welke wijze de huidige systematiek van poststemmen kan worden geoptimaliseerd.


3. Welke nieuwe manier van verkiezingen geniet uw voorkeur? Kunt u toelichten waarom?


4. Bent u bereid in het onderzoek naar een nieuwe vorm van waterschapsverkiezingen de mogelijkheid te betrekken om de besturen van de waterschappen onder te brengen bij de provincie? Zo nee, waarom niet?


3. en 4. In mijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 19 juni 2009 heb ik vermeld dat ik de komende periode wil benutten om een viertal mogelijkheden voor de waterschapsverkiezingen verder te onderzoeken en met alle stakeholders te bespreken:

- De mogelijkheid dat de leden van het waterschapsbestuur worden verkozen door de leden van de gemeenteraden van de inliggende gemeenten of door leden van de provinciale staten van de provincie(s) waarin het waterschap is gelegen;

- De mogelijkheid waarin de geborgde (of gereserveerde) zetels verder worden uitgebreid of juist afgeschaft;

- Een combinatie van deze modellen; en

- De mogelijkheid waarbij de waterschapsverkiezingen, door gelijktijdig stemmen, aanhaken bij de gemeenteraadsverkiezingen of de verkiezingen van provinciale staten.
Bij de nadere uitwerking hiervan wordt ook de mogelijkheid betrokken om de verkiezingen onder de Kieswet te brengen.

Als één van de mogelijke alternatieven voor het huidige verkiezingsstelsel zal ik de mogelijkheid onderzoeken waarbij de leden van het waterschapsbestuur worden verkozen door de leden van de provinciale staten van de provincie(s) waarin het waterschap is gelegen.

In de brief van 19 juni heb ik de verdere procedure toegelicht. Ik heb daarin ook aangegeven dat ik twee richtsnoeren zal hanteren:

- De democratische legitimiteit voor het heffen van belastingen moet worden gewaarborgd op een efficiënte en effectieve wijze en met draagvlak.
- De waterschappen zijn een functioneel bestuur waarbinnen een juiste balans tussen de inbreng van specifieke belangengroeperingen en politieke partijen moet zijn.
Deze richtsnoeren zijn voor mij leidend bij het maken van een keuze uit de geschetste mogelijkheden voor de waterschapsverkiezingen.

Pagina 2 van 3





Datum

Ons kenmerk 5. Wat is uw mening over de `truc' die het CDA bij de waterschapsverkiezingen heeft toegepast in de provincie Limburg? Deelt u de mening dat dit een ongewenste situatie is?2

5. Uit de evaluaties van de waterschapsverkiezingen 2008, die ik op 19 juni 2009 aan de Tweede Kamer heb aangeboden, blijkt dat bij alle waterschappen rechtmatige verkiezingen hebben plaatsgevonden.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


2 De Limburger, 21 augustus 2008: "CDA `kaapt' kieslijsten waterschap" http://www.limburger.nl/article/20080821/REGIONIEUWS01/27050236/1
001
Pagina 3 van 3