Zorgelijke daling stage- en leerwerkplekken

24/08/2009 17:00

Innovam

Als gevolg van de economische crisis is er een daling van 34% van het aantal nieuwe leerwerkplekken voor leerlingen in de mobiliteitsbranche. Deze enorme daling is zorgelijk: het betekent dat minder gekwalificeerd personeel de branche instroomt. Een situatie die zeker nà de crisis zeer onwenselijk is en op middellange termijn kan leiden tot personeelstekorten of te laag geschoold personeel. Ook de stagemogelijkheden voor vmbo-ers en mbo-leerlingen nemen af. Dit blijkt uit het jaarlijkse Innovam Vacatureonderzoek onder 2.650 bedrijven.

Een kwart van de bedrijven in de mobiliteitsbranche geeft aan in het schooljaar 2009-2010 behoefte te hebben aan nieuw personeel. Dat is een totale daling van 9% ten opzichte van vorig schooljaar. Met name in het aanbod van nieuwe leerwerkplekken is een enorme terugloop te zien van maar liefst 34%. Er worden in totaal 1.435 nieuwe leerwerkplekken aangeboden. Het aantal vacatures voor vakervaren personeel daalt met 11% ten opzichte van vorig jaar en resulteert in een behoefte van 1.390 nieuwe vakervaren medewerkers.

Jessica Spithoven, coördinator onderzoek bij Innovam: "Vanwege de crisis is de situatie op de arbeidsmarkt zeer gespannen. Bedrijven zijn erg terughoudend met betrekking tot beschikbare leerwerk- en stageplekken voor leerlingen en het aantal vacatures. Hoewel de cijfers van het onderzoek een momentopname weergeven, is een zorgelijke trend te zien. Zeker wanneer deze cijfers worden vergeleken met vorig jaar."

Truckbranche zwaar getroffen

Met name de truckbranche wordt zwaar getroffen door de economische crisis. Het aantal kilometers in het goederenvervoer is landelijk met 20% teruggelopen en deze daling treft de truckbranche direct. Dit zorgt bij bedrijven voor een daling van het aantal vacatures. Slechts 29% van de ondervraagde truckbedrijven heeft komend schooljaar behoefte aan nieuw personeel, een daling van 35% ten opzichte van 2008.

Ook in de personenautobranche loopt het aantal vacatures flink terug. Bij merkdealers is er sprake van een daling van 10%, bij merkonafhankelijke autobedrijven van 3%. Dit leidt tot een enorme daling van het aantal leerwerkplekken dat komend schooljaar beschikbaar wordt gesteld, met name voor beroepen op niveau 3 en 4 in het mbo. Ongeveer een kwart van de bedrijven in de tweewielerbranche is komend jaar op zoek naar personeel. Ook dit is een daling ten opzichte van vorig jaar, van 8% bij (brom)fietsbedrijven en 10% bij motorfietsbedrijven.

Minder bijscholen

Het lijkt erop dat de crisis ook impact heeft op de bijscholingsactiviteiten voor zittende werknemers, die via een leerwerktraject (BBL) worden bijgeschoold. Dit aantal leerwerkplekken daalt met 22%. Een uitzondering hierop is de opleiding tot technisch specialist, waar zowel in de personenautobranche als in de truckbranche een stijging te zien is van het aantal zittende werknemers dat komend jaar met de opleiding start.

Stagebehoefte en stagebereidheid dalen

Vergeleken met vorig jaar is ook de stagebehoefte (van 29% naar

24%) en de stagebereidheid (van 53% naar 44%) van bedrijven duidelijk teruggelopen, zowel voor BOL-leerlingen in het mbo als voor vmbo-leerlingen. Het aantal beschikbare stageplaatsen is aanzienlijk lager dan het benodigde aantal stageplaatsen, zeker in het vmbo. "De daling van de stagebereidheid bij bedrijven is een signaal dat het komende schooljaar extra inspanningen moeten worden geleverd om voldoende stageplaatsen te waarborgen. Zeker wanneer het aantal BOL-leerlingen als gevolg van de daling van leerwerkplekken (door de crisis) gaat toenemen", aldus Jessica Spithoven.

Terugloop knelpunt voor de toekomst

"Op middellange termijn kan de daling van het aantal leerwerkplekken en bijscholingsactiviteiten leiden tot grote knelpunten in de personeelsvoorziening. De verwachting is dat na de crisis het aantal vacatures weer zal aantrekken en daarvoor is goed gekwalificeerd personeel onmisbaar. Bedrijven zien zich momenteel genoodzaakt om een korte termijnbeleid te hanteren. Echter, wanneer onvoldoende nieuwe werknemers worden opgeleid, kan de komende jaren niet meer in de vraag naar goed gekwalificeerd personeel worden voorzien", aldus Herme Bruin, directeur van Innovam.

Interesse in de resultaten?

De rapportage van het vacatureonderzoek kan worden gedownload via de website van Innovam: http://www.innovam.nl/smartsite.shtml?id=148.





http://www.innovam.nl/smartsite.shtml?id=148


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,