Gemeente Kaag en Braassem

Koersverandering Braassemerland-project
Foto van tuinbouwkassen

Minder overheid - meer markt.

Door marktpartijen intensiever en tijdig te betrekken bij de ontwikkeling van het woningbouwgebied Braassemerland, wil de gemeente de risicoâs beperken.

Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem werkt aan een aantal scenarioâs voor de toekomst van Braassemerland. Het scenario âMinder overheid - meer marktâ lijkt het meest aan te sluiten bij de opdracht van de gemeenteraad. Deze gaf het college op 29 juni jl. de opdracht om de exploitatie van Braassemerland budgetneutraal te maken.

Â

Ontwikkeling scenarioâs en besluitvorming

Op 17 augustus heeft het college de fractievoorzitters in een vertrouwelijke bijeenkomst geïnformeerd over het lopende proces. Er wordt gewerkt aan een aantal scenarioâs die erop gericht zijn de kosten en risicoâs te beheersen. Op 14 september a.s. worden de scenarioâs besproken in de commissievergadering en op 28 september a.s. vindt besluitvorming in de gemeenteraadsvergadering plaats.

Â

College gezamenlijk verantwoordelijk

De afgelopen periode is al een aantal organisatorische wijzigingen doorgevoerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor Braassemerland. Wethouder Jan Uit den Boogaard: âBraassemerland is voor onze gemeente een project met een enorme impact. De kosten en de risicoâs moeten scherp beheerst worden, zeker in deze slechte economische tijden. Bovendien hebben alle wethouders onderwerpen in portefeuille die terugkomen in Braassemerland. Daarom is het goed dat wij ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen.â

Â

Nieuwe organisatievorm

Ook zijn de activiteiten voor Braassemerland overgeheveld naar de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente. De contracten met de externe partijen die het programmabureau vormen, worden in principe na afloop van de contractperiode beëindigd. Wethouder Jan Uit den Boogaard: âDe afgelopen periode is een Masterplan ontwikkeld, als basis voor het nieuwe bestemmingsplan. Na deze periode van planvorming werken wij nu toe naar de realisatie. Een nieuwe fase in het project dus, waarbij ook een andere organisatievorm past. Onze gemeente is inmiddels - na de fusieperiode - voldoende toegerust om zelf de coördinatie van Braassemerland uit te voeren. Afhankelijk van het in september te nemen besluit van de gemeenteraad zullen wij bepalen welke organisatievorm in deze realisatiefase het meest geschikt is en met welke partijen wij willen samenwerken.â

Â

Doorlopende werkzaamheden

De komende tijd wordt doorgewerkt aan de bouw van de Brede school en de aanleg van de hoofdinfrastructuur. In het gebied waar de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is, wordt passief verworven. Na de besluitvorming op 29 september a.s. wordt bepaald hoe de verdere realisatie van Braassemerland eruit zal zien.