Amsterdam Airport Schiphol
Flux uitgebreid naar twintig luchthavens in Amerika

Schiphol, 20 augustus 2009

Met ingang van 24 augustus wordt het aantal luchthavens waar je in de Verenigde Staten als FLUX deelnemer geautomatiseerd de grens kan passeren uitgebreid, van zeven naar twintig.

FLUX biedt reizigers de mogelijkheid om zowel de Amerikaanse als de Nederlandse grens geautomatiseerd snel te passeren. Amsterdam Airport Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die meedoet aan FLUX. Sinds de start van het programma in april 2008 hebben zich 1800 mensen gemeld voor deelname aan dit unieke programma.

FLUX is een initiatief van het Nederlandse ministerie van Justitie en het Amerikaanse ministerie van Homeland Security. Aan Nederlandse zijde wordt het uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) en Dartagnan (100% dochter van Schiphol Group). FLUX verbindt het Privium programma van Schiphol Group en het Amerikaanse Global Entry Progam van US Costums and Border Protection (CBP).

Uitbreiding luchthavens
Als FLUX deelnemer kon men al gebruik maken van de snelle grenspassagefaciliteiten op Amsterdam Airport Schiphol, John F Kennedy International Airport in New York, George Bush International Airport in Houston , Washington Dulles International Airport. Los Angeles International Airport, Miami International Airport en Hartsfield Jackson International Airport in Chicago.

Met ingang van 24 augustus komen daar nu de volgende luchthavens bij: San Francisco
International Airport, California; Boston Logan International Airport, Massachusetts; Honolulu International Airport, Hawaii; Las Vegas McCarran International Airport, Nevada; Orlando International Airport, Florida; Sanford International Airport, Florida; Seattle-Tacoma International Airport, Washington; Philadelphia International Airport, Pennsylvania; San Juan Munoz International Airport, Puerto Rico; Ft. Lauderdale Hollywood International Airport, Florida; Newark Liberty International Airport, New Jersey; Dallas-Ft. Worth International Airport, Texas en Detroit Metropolitan Airport, Michigan.

Deelname aan FLUX
Passagiers met een Amerikaanse of Nederlandse nationaliteit kunnen hun aanvraag voor FLUX in Amerika of in Nederland indienen. Zowel aan Amerikaanse als aan Nederlandse zijde worden de antecedenten van de aanvrager gecontroleerd. Passagiers waarvan de aanvraag is goedgekeurd, worden zowel lid van Privium als van het Global Entry Programma. Voor een FLUX lidmaatschap betaalt men 159 euro per jaar (exclusief het jaarlijkse Privumlidmaatschap en een éénmalig inschrijvingsbedrag van 100 euro).

Meer informatie via www.flux-alliance.eu

Privium
Privium is het service programma van Schiphol Group waarmee reizigers veilig en snel door middel van irisidentificatie de grens kunnen passeren. Ook biedt het lidmaatschap voorrang bij het inchecken en de mogelijkheid om dicht bij de terminal te parkeren. Privium bestaat 8 jaar en telt op dit moment bijna 50.000 leden. Het Global Entry programma is onlangs gestart door het CBP voor snelle en geautomatiseerde grenspassage voor Amerikanen.

Dartagnan
Dartagnan is gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van grenspassages en 'registered traveler' programma's en heeft het FLUX-programma in nauwe samenwerking met de VS en NL autoriteiten ontwikkeld.. Dartagnan is een 100 procent dochter van Schiphol Group. Kijk voor meer informatie op www.dartagnan.eu

064-2009/ms

Met 47,4 miljoen passagiers en ruim 1,5 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2008 de vijfde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 99 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 262 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en één van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven zijn ruim 65.000 mensen werkzaam. Schiphol ontving dit jaar de 'ACI EUROPE Best Airport Award'.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. Zie http://www.schiphol.nl