Gemeente Zwolle

Plaatsing eerste container voor kunststofinzameling

Datum uitgave persbericht: 08/20/2009

Wethouder Gerard van Dooremolen neemt maandag 24 augustus 2009 de eerste van totaal 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen in gebruik in de Forelkolk in Zwolle. De actie is het startsein voor de gescheiden kunststofinzameling in Zwolle. Alle inwoners van de gemeente Zwolle kunnen vanaf dit moment gratis hun kunststof verpakkingen gescheiden inleveren via verzamelcontainers voor kunststof die nog deze maand op tientallen plekken in de stad staan.

ROVA plaatst in augustus 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen. De containers worden neergezet op plaatsen waar momenteel vaak al verzamelcontainers staan voor glas, papier en textiel. Daarnaast kunnen inwoners van Zwolle met kunststof verpakkingsafval gratis terecht bij het afvalbrengstation van ROVA. Op www.rova.nl kan men zien waar de containers staan.

Inzameling via verzamelcontainers en een proef met omgekeerde afvalinzameling

De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een inzameling via bovengrondse verzamelcontainers omdat deze mogelijkheid geen extra kosten met zich meebrengt voor de inwoners en goed uitvoerbaar is. Huishoudens krijgen dus geen extra bak bij hun huis. Volgend jaar werkt de gemeente overigens mee aan een proef om te kijken of plastic van huishoudens ook op andere manieren dan via centrale inzamelpunten kan worden ingezameld.

Positieve gevolgen voor het milieu en het kost niets extra

De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen is goed voor het milieu. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled tot grondstof voor bijvoorbeeld nieuw verpakkingsmateriaal, fleecetruien, behuizing van gsm's, computerapparatuur en speelgoed. Recycling zorgt er daarnaast ook voor dat er minder plastic in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. De kosten voor de gescheiden inzameling worden opgebracht door de verpakkingsindustrie. Men betaalt dus niet extra voor de gescheiden inzameling. Het heeft juist als voordeel dat er straks minder verpakkingsafval in de restafvalcontainer zit, waardoor er minder restafval afgevoerd hoeft te worden.

Meer informatie?

Burgers die meer willen weten over de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen kunnen terecht op de milieuwebsite van de gemeente Zwolle, www.afvalzwolle.nl, de website van ROVA www.rova.nl of www.plasticheroes.nl. Hier staat onder andere informatie over de verpakkingen die wel of niet als kunststof afval aangeboden mogen worden. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met het Telefonisch Service Centrum (TSC) van de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038, of de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77 of via klantenservice@rova.nl.