Raad van State


maandag 24 augustus 2009
Zitting over de milieuvergunning die de minister van VROM heeft verleend aan de staatssecretaris van Defensie voor een schietterrein in Petten (gemeente Zijpe). Het schietterrein wordt gebruikt om diverse typen munitie te testen. In een eerdere vergunning voor het schietterrein was het 'schieten op een in het duin geplaatste doelplaat' niet opgenomen. Dit is nu hersteld. De vereniging Houd Zijpe Leefbaar, de Milieufederatie Noord-Holland en de stichting Noordzee zijn het niet eens met de vergunning en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de minister meer rekening had moeten houden met de vervuiling van de bodem door munitie en schietafval. Zo had de minister volgens hen speciale voorschriften voor de bescherming van de bodem moeten opnemen in de vergunning. (zaaknummer 200808618/1) Zitting over de tijdelijke sluiting door de burgemeester van Den Haag van een seksclub aan de Thomsonlaan in Den Haag. Het gaat om een sluiting voor de duur van één maand. De burgemeester heeft de seksclub gesloten, omdat tijdens een controle in 2003 is geconstateerd dat er illegale buitenlandse prostituees in de seksclub werken. De seksclub is het niet met de sluiting eens. De rechtbank in Den Haag heeft in december 2008 een eerder beroep van de seksclub ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de club nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de seksclub was vooral de wijze waarop de controle in de seksclub werd uitgevoerd onredelijk. De Raad van State heeft in januari 2006 het hoger beroep van de seksclub tegen een eerder sluitingsbevel van de burgemeester gegrond verklaard (zaaknummer 200409414/1). Als gevolg van die uitspraak moest de burgemeester een nieuw besluit nemen op de bezwaren van de seksclub tegen de sluiting. Dit nieuwe besluit staat nu centraal in deze procedure. (zaaknummer 200900935/1)

13.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek heeft opgelegd aan stichting Dierenthuis uit Aarle-Rixtel. Het gemeentebestuur wil dat de stichting stopt met het permanent opvangen van honden en katten aan de Bakelseweg in Aarle-Rixtel. Ook wil het gemeentebestuur dat de stichting een hek aan de achterzijde van het perceel verwijdert. Het bestemmingsplan zou het opvangtehuis en het hek niet toestaan. De stichting en de bewoners van het perceel aan de Bakelseweg zijn het niet eens met de dwangsom. De rechtbank in Den Bosch heeft in december 2008 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard omdat het gemeentebestuur de stichting geen nieuwe termijn had gegeven om aan de overtreding een einde te maken. Dit zou betekenen dat de stichting na de uitspraak van de rechtbank geen gelegenheid zou hebben om betaling van een dwangsom te voorkomen. Daarom heeft de rechtbank aan de stichting een nieuwe termijn gegund om de honden en katten van het perceel te verwijderen. Tegen deze uitspraak komen de stichting en de bewoners in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is het opvangtehuis niet in strijd met het bestemmingsplan. En als dit wel zo zou zijn, dan had het gemeentebestuur vanwege de bijzondere omstandigheden in dit geval moeten afzien van handhavende maatregelen. (zaaknummer 200808974/1)

13.45 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunningen die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Zuidema Aannemers B.V. uit Hoogeveen en aan AAM Planontwikkeling B.V. uit Lisse voor het ontgronden van een aantal percelen in Nijstad. Met de vergunningen wordt de zandwinning uitgebreid. Zo kan met de vergunningen de zogenoemde tussendam in de centrale zandwinning worden ontgrond en wordt ook het terrein verder verdiept. Beide vergunningen maken de winning van in totaal ruim 900.000 m3 zand mogelijk. Een zandexploitatiemaatschappij uit Echten komt tegen beide vergunningen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt onder meer dat het provinciebestuur geen rekening heeft gehouden met de spreiding van de zandwinning in de provincie. Verder verzet een aantal eigenaren van aangrenzende percelen zich tegen de ontgronding van de tussendam. Volgens hen ontstaat door het ontgronden een onderwaterdam op de erfgrens van hun percelen. Zij willen dat deze dam naar het oosten wordt verplaatst. (zaaknummers 200805335/1 en 200805409/1)


14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.


15.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van de bestemmingsplannen 'Rondweg Aardenburg' en het bestemmingsplan '1e herziening buitengebied Sluis-Aardenburg' van de gemeente Sluis. Het eerstgenoemde bestemmingsplan maakt de aanleg van een rondweg mogelijk in een bestaand agrarisch gebied. Volgens de gemeente is de aanleg van de rondweg noodzakelijk om de verkeersproblemen in het centrum van Aardenburg op te lossen. De rondweg heeft mogelijk gevolgen voor de geluidsbelasting in het gebied langs de weg. Daarom heeft de gemeente besloten het bestemmingsplan voor het buitengebied te wijzigen om te voorkomen dat er bij de weg zogenoemde 'geluidgevoelige functies' kunnen worden gebouwd. De Zeeuwse Milieufederatie verzet zich tegen de aanleg van de rondweg en heeft beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar brengt de aanleg van de rondweg grote schade toe aan de natuur, het landschap en het milieu. (zaaknummer 200804046/1)