Onwetendheid over spaarlampen hindert uitfasering gloeilamp

24/08/2009 06:00

Creative Venue BV

Zoetermeer, 24 augustus 2009

Voor alle lampen bestaan energiezuinige alternatieven

Onwetendheid over spaarlampen hindert uitfasering gloeilamp

Vanaf 1 september maken de winkels een begin met het uit de schappen halen van de gekoesterde gloeilamp. Terwijl onze oosterburen verwoede pogingen doen om zoveel mogelijk gloeilampen in huis te halen, blijft het hamstergedrag in Nederland achterwege. En met recht, aldus de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Stichting LightRec, beiden vertegenwoordigers van de Nederlandse verlichtingsproducenten en -importeurs. De fabels die rondgaan over de gebreken van spaarlampen en LED-verlichting in combinatie met onvoldoende kennis bij de consument zaaien enkel onnodige verwarring. De organisaties werken momenteel aan een website waarop consumenten kunnen zien welke alternatieven er zijn voor hun vertrouwde gloeilamp.

Komende maand zijn als eerst de matte gloeilampen aan de beurt en hoofdzakelijk lampen van 100 watt en meer. In plaats hiervan staan er voortaan energiezuinige exemplaren in de winkelschappen. Een goede vooruitgang, want de gloeilamp is - met het oog op de energiezuinige maatregelen die we massaal binnen- en buitenshuis nemen - niet meer van deze tijd.

De NLA en LightRec pleiten dan ook voor een snelle omschakeling naar energiezuinige lampen. Marcel van Haren, branchemanager van de NLA: "De uitfasering van de gloeilamp in Europa levert een geschatte energiebesparing op die gelijk staat aan het energieverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. Consumenten hebben alleen het idee dat er nog geen geschikte alternatieven voorhanden zijn. Maar dat is helemaal niet zo. Vandaag de dag zijn energiezuinige lampen, of dat nu halogeen-, spaar- of LED-lampen, qua grootte, lichtopbrengst en kleur goed vergelijkbaar met de oude gloeilamp. Bovendien zijn er ook dimbare spaarlampen en LED-lampen én spaarlampen die meteen opstarten, net als een gloeilamp. LED en energiezuinige halogeenlampen doen dit sowieso al." Met deze geleidelijke vervanging van gloeilampen kunnen we gezamenlijk 30% van het elektriciteitsverbruik voor verlichting in Europa besparen. Zo bestrijden we de klimaatverandering door jaarlijks de uitstoot van 23 miljoen ton CO2 te voorkomen.

Om alle fabels over energiezuinige lampen uit de wereld te halen, pleiten beide organisaties voor betere voorlichting van de consument. Van Haren: "Al het onbekende is nu eenmaal eng. Maar sec bekeken is men met een gloeilamp een dief van de eigen portemonnee. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt dan die van de gloeilamp, gaan energiezuinige lampen vele jaren langer mee en verbruiken ze veel minder energie. Een spaarlamp is bijvoorbeeld al binnen acht tot tien maanden terugverdiend. Dus tel uit je winst!"

Fors inzetten op voorlichting

Milieu Centraal geeft aan dat het gebruik van energiebesparende lampen voor een gemiddeld Nederlands huishouden een besparing op kan leveren van 200 euro per jaar. Jeroen Bartels, directeur van LightRec, geeft daarnaast aan dat de milieuwinst die we gezamenlijk zullen boeken als gevolg van de uitfasering van de gloeilamp nog extra kan worden vergroot. Bartels: "Door energiezuinige lampen -als ze uiteindelijk kapot gaan - gescheiden in te zamelen, kunnen we ruim 90% van de materialen hergebruiken. Zo kunnen we door recycling ook besparen op het gebruik van kostbare grondstoffen." Uit de inzamelresultaten van de stichting blijkt dat consumenten nog steeds veel spaarlampen bij het huisvuil gooien. Dat geldt overigens niet alleen voor consumenten, maar hoogstwaarschijnlijk ook voor installateurs en schoonmaakbedrijven. Bartels: "Reden te meer om fors in te zetten op voorlichting. De uitfasering is de gelegenheid bij uitstek om consumenten te vertellen wat er met verlichting mogelijk is en wat je er mee moet doen als ze uiteindelijk op zijn."

Uit onderzoek van GfK, uitgevoerd in opdracht van LightRec, blijkt dat er in Nederland nog ongeveer 300 miljoen gloeilampen in huishoudens aanwezig zijn. Deze zullen de komende jaren langzamerhand vervangen worden door energiezuinige lampen, bijvoorbeeld een spaar- of LED-lamp. Nederland behoort tot de Europese koplopers in het gebruik van energiezuinige verlichting: van de gemiddeld 57 lampen per huishouden zijn er al 17 energiebesparend.

Om hun pleidooi kracht bij te zetten, werken de NLA en LightRec momenteel aan de speciale website waarop consumenten kunnen zien welke alternatieven er allemaal in de winkels te vinden zijn. Op de website zal ook komen te staan hoe men energiezuinige lampen met gloeilampen kan vergelijken bij het kopen van een nieuw exemplaar.

Voor meer informatie: www.lichtassociatie.nl en www.lightrec.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.lichtassociatie.nl