Ingezonden persbericht


IT Job Board-onderzoek: ruim kwart minder online IT-vacatures

Vraag naar ontwikkelaars, testers, bedrijfsanalisten en projectmanagers blijft op niveau

Amsterdam, 24 augustus 2009 - Nederland is begin dit jaar officieel in een recessie beland en ook de Nederlandse ICT-werving- en selectiesector heeft hier last van. Uit onderzoek van wervingsite www.itjobboard.nl lijkt dat het aantal online IT-vacatures in Nederland in maart 2009 met 27 procent is gedaald ten opzichte van maart 2008. Toch is de daling van het aantal online IT-vacatures in Nederland minder drastisch dan in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal vacatures met 38 procent gedaald is.

IT Job Board verwacht op basis van het onderzoek dat de groei van het aantal aangeboden ICT-vacatures in de resterende maanden van 2009 eveneens negatief zal zijn. De vraag naar ICT-professionals als ontwikkelaars, testers, bedrijfsanalisten en projectmanagers zal echter ongeveer gelijk blijven. Deze functies zijn op dit moment samen verantwoordelijk voor 43 procent van alle online IT-vacatures. Ook beveiligingsexperts blijven gewild.

In het eerste kwartaal van 2009 werkte 25 procent van de ICT'ers op contractbasis en 75 procent in vaste dienst. In het eerste kwartaal van 2008 waren deze percentages nog respectievelijk tien en negentig. Als de markt weer aantrekt, is de verwachting dat het tekort aan ICT-professionals verder zal stijgen van 8.137 in 2010 naar 11.714 in 2012. Het aantal werkenden in de ICT zal in 2012 bijna 170.000 zijn, tegen bijna 160.000 nu. Van alle ICT'ers werkt ruim twee derde in de provincies Noord- en Zuid-Holland; in de gehele Randstad plus Noord-Brabant is dit maar liefst 88 procent.

IT Job Board vroeg in het onderzoek hoe de ondervraagden denken over het effect van de huidige markt op hun kansen voor een baan. Hierbij gaf 93 procent aan dat de huidige economische situatie het moeilijker maakt om een geschikte functie te vinden. Daarnaast zegt 57 procent van de respondenten minder selectief te zijn tijdens de zoektocht naar een baan. Volgens het onderzoek houdt 35 procent van de kandidaten zich bezig met het behalen van extra ICT-kwalificaties, terwijl 33 procent meer tijd investeert in het vergaren van kennis over trends in de ICT-sector.

De totale waarde van de ICT-sector in Nederland in 2008 was 30,9 miljard. De verwachte groei voor dit jaar wordt geschat op 1,1 procent.

####

Over IT Job Board

IT Job Board is sinds april 2005 actief en maakt deel uit van het Job Board Enterprises-netwerk. Achterliggende gedachte is dat het internet het belangrijkste kanaal is voor werving in de IT-sector. Momenteel is www.itjobboard.nl een van de meest gebruikte wervingsites voor IT-personeel in Nederland en de rest van Europa. Online technologie maakt het mogelijk om gericht kandidaten te selecteren in de database van 53.000 IT-professionals. Bedrijven kunnen zoeken op vaardigheden, regio of ervaring. Daarnaast biedt IT Job Board werkgevers diensten als vacatureplaatsing, een speciale werkgeverssectie, e-mailcampagnes en advies op het gebied van advertentieteksten. Klanten van IT Job Board in Nederland zijn onder andere Canon, IT-Quote, Tele2, Getronics, Ricoh, Helvoet Pharma, Nuon en Vidomes. Voor meer informatie: www.itjobboard.nl.