KNHS


Nienke van Roekel met overmacht juniorenkampioene eventing 24 augustus 2009

HELVOIRT (KNHS) Nienke van Roekel is tijdens Outdoor Helvoirt met veel overmacht Nederlands kampioene eventing bij de junioren geworden. Met Parzival bleef ze concurrentie een straatlengte voor. De amazone uit Ede bekroonde haar titel met een vierde plaats in de goedbezette internationale CIC1*.

Het NK eventing voor junioren maakte deel uit van de internationale CIC1*. Van Roekel begon sterk met een zevende plaats in het complete dressuurveld, overigens gedeeld met titelverdedigster Henrieke Boonzaaijer (Renswoude), die dit keer Viper zadelde. Dankzij een foutloos springparcours klom Van Roekel op naar de vijfde plaats in het tussenklassement. Maar een eventingwedstrijd, de meest veelzijdige hippische discipline, is pas beslist na de cross. Boonzaaijer kreeg met haar nieuwe paard ze rijdt hem pas enkele weken in het springparcours twee springfouten en in de cross twee weigeringen. Debutant Jorn van Zwambagt (Bergharen), die goed in het spoor van de koploopster was gebleven, kwam met Farrassi Z (v. Polanski) ten val bij hindernis 16. Deze hindernis vormde in combinatie met hindernis 15 de scherprechter in het parcours. Hindernis 15, de eerste van twee steilsprongen haaks op elkaar, werd uit het traject gehaald nadat de Nederlandse Michelle Schager daar lelijk ten val kwam. De amazone kwam, zo bleek in het ziekenhuis, met de schrik vrij.

Gemaakt voor eventing
Van Roekel had met haar twaalfjarige Parcival (v. Karandasj) geen enkel probleem met de crosshindernissen. Ze finishte slechts twee seconden buiten de tijd en werd daarmee overtuigend Nederlands kampioene en vierde in het internationale eindklassement. Kampioen worden is natuurlijk leuk, maar het is nog leuker als je ook écht een goed resultaat neerzet. Parcival loopt dit seizoen heel goed. Ik probeerde die lijn vast te houden en zo goed mogelijk te rijden. Maar een foutje is zo gemaakt. Hij liep in alle onderdelen super. In de cross wil hij zo graag, ik hoef hem alleen maar tegen te houden. Het lijkt wel of hij voor dit werk gemaakt is. Het is een kick om op zon fijn paard te mogen rijden, aldus de kampioene. Ze rijdt Parcival sinds een jaar. Ik heb nog een paard voor eventing en verder enkele springpaarden. Het eventingpaard is een zesjarige, met hem heb ik het dit hoogseizoen rustig aan gedaan. Hij kan in het najaar weer aan de bak. Eventing kost zoveel tijd. Ik denk dat ik me beter op een paard kan focussen, dan twee paarden half te doen , aldus de 5-HAVO-scholiere.
Van Roekel en Parcival kunnen zich gaan opmaken voor het EK half september in Waregem, België. Mogelijke kandidaten voor dat EK zijn verder de zilveren en bronzenmedaillewinnaars van het NK: Peter van Kemenade (17) met zijn nieuwe aanwinst Urbana (v. Oramé) en de pas vijftienjarige Pien Ullings met routinier De Roosbergs Unforgettable (v. Saygon).

De CIC1* werd gewonnen door A-kaderlid Madeleine Brugman (Ambt-Delden) met Edino. Zij werd met Sundancer ook tweede in de door de Duitse Sandra Auffahrt met Lord Lauries gewonnen CIC2*.


Uitslag NK eventing voor junioren:
Outdoor Helvoirt, CIC1*, 22-23 augustus 2009


1. Nienke van Roekel (Ede) Parcival 50,7

2. Peter van Kemenade (Steensel) Urbana 72,9
3. Pien Ullings (Bavel) De Roosbergs Unforgettable 75,5