FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Directie Bruynzeel Homeproducts laat situatie escaleren

Vandaag om 18:00 uur verstreek het ultimatum dat FNV Bondgenoten stelde aan de directie van Bruynzeel Homeproducts (Bruynzeel). Aanleiding was het eindbod van de directie voor een sociaal plan. Volgens de bond laat de directie de situatie onnodig escaleren en zullen er vrijwel zeker acties plaatsvinden volgende week.

Henk Zendman, bestuurder FNV Bondgenoten: "De directie vergelijkt appels met peren; de situatie bij Bruynzeel is geheel anders dan bij andere bedrijfsonderdelen van het Deli-concern. De sociaal plannen die daar zijn afgesloten, kun je niet één-op-één toepassen op Bruynzeel. Dit onderdeel rendeert redelijk goed, ondanks dat de prestaties van een aantal afdelingen achterblijven. Maar er is dus wel degelijk meer geld in huis voor een beter sociaal plan."

Per brief nodigde de Bruynzeel-directie FNV Bondgenoten uit om vanmiddag de onderhandelingen voort te zetten. "De eisen van de werknemers staan duidelijk in het ultimatum", aldus Zendman. "Zonder een concrete handreiking van de directie is het zinloos om verder te praten."

Een van de eisen is dat bij de vaststelling van het aantal dienstjaren ook de jaren meetellen dat werknemers als uitzendkracht in dienst zijn geweest. Voor de boventalligen dient een goed outplacementtraject te komen, zodat zij zo snel en goed mogelijk nieuw werk vinden. Bij de berekening van de financiële vergoeding moet de oude kantonrechterformule worden gehanteerd. Zendman: "De werkgever biedt nu maximaal een vergoeding op basis van de neutrale, nieuwe kantonrechterformule. Dat is echt onvoldoende."

Een delegatie van werknemers overhandigt een petitie aan de directie op maandagochtend 24 augustus om 08:00 uur. Hiermee roepen de werknemers de directie van Bruynzeel Homeproducts op om met FNV Bondgenoten te komen tot een sociaal plan dat gelijkwaardig is aan het sociaal plan van 2007.

Bij Bruynzeel Homeproducts werken ongeveer 80 mensen, waarvan 26 worden ontslagen. Sinds 2007 maakt Bruynzeel Homeproducts deel uit van de NV Deli Maatschappij.