Ingezonden persbericht


Softwarepiraterij kost bedrijven in EMEA-regio 10,1 miljoen dollar aan schadeclaims en licentiekosten in eerste helft van 2009

Business Software Alliance voerde in 2009 al meer dan vierduizend procedures in EMEA

Amsterdam, 24 augustus 2009 - Bedrijven in de EMEA-regio hebben in de eerste helft van 2009 al voor meer dan tien miljoen dollar schade geleden doordat ze illegale software hebben gebruikt. Dat maakt de Business Software Alliance (BSA) bekend. Het schadebedrag bestaat uit betaalde schadevergoedingen (3,4 miljoen dollar) en de noodzakelijke aanschaf van officiële licenties (6,6 miljoen dollar). Daarnaast moesten bedrijven kosten maken voor juridische bijstand. In Nederland was de schade voor bedrijven in de eerste helft van 2009 in totaal 299.546 euro.

"De BSA voert elke werkdag meer dan dertig rechtszaken in de EMEA-regio", zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs bij de Business Software Alliance. "Wij maken er ons zorgen over dat zoveel bedrijven op dit moment de regels aan hun laars lappen door illegale software te gebruiken. Ze lopen risico op juridische en financiële consequenties die hun cashflow kunnen schaden."

Jacco Brand, voorzitter van het BSA comité in de Benelux: "In Nederland is het aantal zaken in het eerste halfjaar van 2009 relatief laag. Maar we zijn ontzettend actief in deze regio en we zien sinds kort weer een sterke toename van het aantal meldingen en concrete zaken die we momenteel onderzoeken. Hoe dit zich ook verder ontwikkelt, de BSA blijft in de Benelux zeer actief met voorlichting èn scherpe controles."

De BSA bereikte in juni 2009 zijn op een na grootste schikking in de EMEA-regio. Een Duitse onderneming was meer dan anderhalf miljoen dollar kwijt aan schadevergoedingen en licentiekosten. Deze schikking illustreert hoe ernstig de financiële consequenties van illegaal softwaregebruik kunnen zijn.

De BSA ontvangt wekelijks circa honderd tips over bedrijven die illegale software gebruiken. De tips komen van medewerkers en organisaties die zich zorgen maken over het illegale gebruik van software. De BSA staat open voor tips via zijn website www.bsa.org. Op deze site zijn ook tools en informatie beschikbaar over het verantwoord inzetten van software.

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële-softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de (inter)nationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Embarcadaro, Famatech, FrontRange Solutions, Mamut, Materialise Software, McAfee, Microsoft, Microstar, Monotype Imaging, NedGraphics, O&O Software, Ringler-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Symantec, Tekla en The MathWorks. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht