Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 24 Augustus 2009

Steentijd Jagershut afgebrand bij
Prehistorische Nederzetting Flevoland

Lelystad - In de nacht van vrijdag op zaterdag is dit weekend een bijzonder bouwwerk, een jagershut uit de Steentijd, op de Prehistorische Nederzetting Flevoland volledig in vlammen op gegaan.

In 2007 is onder veel aandacht en de bezielende woorden van de directeur van het Natuurpark Lelystad de rieten jagershut, naar model uit de Steentijd, in gebruik genomen. Helaas, na goed twee jaar, is deze nu volledig tot de grond toe afgebrand, hoogst waarschijnlijk door nachtelijk ongewenst bezoek op het terrein.

De jagershut, een constructie van gebogen wilgen met een rieten bedekking was een locatie op het Swifterkamp die de Nederlandse overgang van de jagers-verzamelaars cultuur naar een meer agrarische cultuur vertegenwoordigde. Met ruimte voor een complete groep jagers, of een logerende familie, was het mogelijk om te ervaren hoe comfortabel het leven zelfs als jager eigenlijk nog was. Goed tegen de elementen beschermd, aangenaam warm door een klein vuurtje binnen en viswater direct voor de deur, was dit een prachtig voorbeeld van het leven in die tijd.

Het Swifterkamp is gelegen in het Natuurpark Lelystad, en is daardoor ten alle tijden open voor bezoek voor wandelaars en andere bezoekers van het Natuurpark. Door dit open karakter is het echter een uitdaging om het terrein goed te beschermen tegen vandalisme.

De jagershut was volledig gebouwd door de vrijwilligers van de stichting, en het zal helaas ook een prijzige opgave worden om hier weer een mooie jagershut terug te plaatsen. Ook al zijn het allemaal natuurlijke materialen, is het in deze moderne tijd niet meer mogelijk om dit zomaar ergens van het land te halen. Wanneer er financieel ruimte is om dit stukje historie in ere te herstellen is op dit moment nog niet in te schatten. De stichting achter de prehistorische nederzetting, en haar vrijwilligers zijn hierdoor ernstig gedupeerd. Zij hopen dat er uit het bedrijfsleven en aanverwante fondsen ondersteuning kan worden geboden bij het herstel.

Voor meer informatie over de Prehistorische Nederzetting Flevoland, kijk op www.swifterkamp.nl .



Ingezonden persbericht