Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 augustus 2009

Ranti Tjan nieuwe directeur Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch

Vanaf 1 januari 2010 is Ranti Tjan (1964) de nieuwe directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Tjan is dan 5,5 jaar directeur geweest van museumgoudA.

In deze periode heeft hij zich ingezet voor de lokale betekenis van het museum, onder andere met een hechte samenwerking met de Haagse Hogeschool, lokale culturele instellingen en de plaatselijke bevolking. Hij verwierf bekendheid door de collectie van het museum te verkleinen door ontzamelingsactiviteiten, hij bood de Iraanse kunstenaar Sooreh Hera artistiek asiel en Tjan organiseerde twee keer het Krossin'Gouda Festival in het museum, samen met mezzosopraan Tania Kross. Daarnaast realiseerde Tjan in Gouda het eerste museum van Nederland dat door een beroepsgroep wordt gefinancierd: het Nationaal Farmaceutisch Museum. Tjan heeft zich beijverd om van het publiek betrokken deelnemers van het museum te maken. Daarmee groeide het aantal bezoekers van 25.000 in 2005 gestaag naar 40.000 in 2008. De collectie van museumgoudA werd verrijkt met een 17e eeuws altaarstuk van Cornelis Schut, een sculptuur van Lily van der Stokker en diverse videowerken van o.a. Roy Villevoye, Erkka Nissinen, Stefanos Tsivopoulos. Als eerste museum in Nederland wordt de collectie driedimensionaal gescand en gepresenteerd in het project Hebbes!, een innovatief project dat gesteund wordt door het ministerie van Onderwijs. Daarnaast is er veel aandacht geschonken aan het Gouds sieraardewerk, zowel met jaarlijks tentoonstellingen als met een fors aantal verwervingen. In Gouda staat Tjan verder aan de wieg van de Firma Van Drie, een fusie van de twee Goudse kunstenaarsverenigingen.

In Den Bosch gaat Tjan zich bezig houden met de ontwikkeling van keramiek in kunst, ambacht en industrie. Het Europees Keramisch Werkcentrum is een prestigieuze culturele instelling die door de Rijksoverheid als instelling in de basisinfrastructuur wordt gesubsidieerd. Het heeft een uitgebreid artist-in-residency programma en fungeert als centre of excellence. Met de overstap wil Tjan zich meer bezig gaan houden met productie van kunst, de ontwikkeling van kunstenaars en innovatie en creativiteit in de culturele sector.

Het Europees Keramisch Werkcentrum staat tot 18 oktober 2009 onder directie van Koos de Jong, die met pensioen gaat. De Jong sluit zijn loopbaan af met de tentoonstelling Architectuur en Keramiek die in Eindhoven op 18 oktober 2009 in de TU opent.

()

//