Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-08-2009

Televisie
EéNVANDAAG
Uitzending maandag 24 augustus
Nederland 1 - 18.15 uur

KAMER EIST STRENGERE AANPAK PRIVé-KLINIEKEN

Een Kamermeerderheid en verschillende beroepsverenigingen roepen minister Klink op tot een wetswijziging naar aanleiding van de affaire rond de Haagse CityKliniek voor plastische chirurgie. De Kamer vindt de huidige situatie ontoelaatbaar. Op dit moment hebben zich 115 slachtoffers van de kliniek gemeld.

Een kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, PVV en GroenLinks wil dat minister Klink van Volksgezondheid wettelijk gaat vastleggen dat artsen die cosmetisch chirurgische handelingen - zoals borstvergrotingen - uitvoeren een extra opleiding moeten krijgen. Op dit moment mag elke basisarts dergelijke chirurgische ingrepen uitvoeren.

Kamerlid voor GroenLinks Naïma Azough in de uitzending van EéNVANDAAG van vanavond: 'Als je gaat eisen dat elke arts die dit soort ingrepen doet eerst een specifiek opleidingstraject volgt van vier jaar, dan heb je al heel wat in handen. Dan kun je dus niet zomaar als net afgestudeerd basisarts gaan snijden.'⤨⤨Ook wil Azough dat de Inspectie strenger gaat controleren.

Ook de drie grote beroepsorganisaties (De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Vereniging voor Esthetische Plastisch Chirurgen en Zelfstandige Klinieken Nederland) pleiten voor aanscherping van de regels. ⤨⤨

Volgens Thijs Udo, van Zelfstandige Klinieken Nederland grijpt de Inspectie voor de Gezondheidszorg alleen maar in als er als er al iets gebeurd is: 'Grosso modo is het zo dat er in Nederland niet preventief bekeken wordt of men gekwalificeerd is of niet.'

Kijk voor meer informatie op: www.eenvandaag.nl