Voor mensen met kanker is er nu de eerste `Simonton' patiëntenweek


DORDRECHT, 20090428 -- Van 24 tot en met 29 augustus 2009 wordt voor mensen met kanker de eerste Nederlandse `Simonton' patiëntenweek georganiseerd. Simontontherapie is een bijzondere vorm van emotionele ondersteuning en psychotherapeutische training voor mensen met kanker, waarbij het verhogen van de kwaliteit van leven en het inzetten van de eigen vermogens van geest en lichaam centraal staan. In de mooie omgeving van Elspeet in het conferentieoord Mennorode vindt deze week plaats onder deskundige leiding van Dr. C.Simonton en zijn therapeutenteam (een tolk is aanwezig).

De vijfdaagse werkweek vindt plaats van 24-29 augustus 2009 in het Veluwse conferentiecentrum Mennorode en zal worden geleid door grondlegger dr. O. Carl Simonton. Behalve door een tolk, zal de Amerikaanse radioloog/oncoloog worden bijgestaan door een team van Nederlandse Simontontherapeuten. Dit zijn gekwalificeerde en erkende psycho-oncologisch therapeuten, die door het Simonton Cancer Center (SCC) zijn opgeleid en gecertificeerd als Simonton Counselor®. Een belangrijk onderdeel van het programma is dat de patiënt een partner of ondersteuningspersoon meeneemt. Deze kan kosteloos deelnemen.

Simonton was vanaf 1969 geneesheer-directeur van het Cancer Counseling and Research Center in Fort Worth, Texas. Daar ontwikkelde hij één van de eerste programma's op psycho-oncologisch gebied. Doel was de medische behandeling van mensen met kanker op emotioneel en lichamelijk gebied te ondersteunen. Patiënten die aan zijn programma deelnamen, leefden vaak langer en ervaarden een betere kwaliteit van leven. De resultaten van zijn onderzoek vormden de basis voor spraakmakende boeken, zoals Op weg naar herstel en De kracht die in je schuilt.

De grondgedachte van Simonton dat het ziekteverloop kan worden beïnvloed door de eigen psyche, wordt anno 2009 breed geaccepteerd door patiënten. Zij krijgt ook steeds meer een vanzelfsprekende plaats in het medisch denken. Er zijn inmiddels Simonton Cancer Centers in de VS, Duitsland, Zwitserland, Italië, Polen, Japan en Nederland. Naast chirurgie, chemo- en radiotherapie lijkt deze methode het vierde effectieve middel te worden voor het verkrijgen van een betere kwaliteit van leven en een kans op herstel bij kanker.

De kern van het programma bestaat uit diverse werkvormen zoals communicatie en cognitieve therapie. Hierbij staan onder meer verandering van innerlijke houding en diepere overtuigingen centraal. Simontontherapie heeft zich bewezen in alle fasen van het ziekteproces. In de beginfase kan het vooral gaan om de plotselinge confrontatie met de eindigheid van het leven en alle angst die daarbij kan horen. In de fase van medische behandeling kan een Simontontherapeut helpen deze beter te doorstaan en het positieve effect ervan te versterken. Pijnlijke gevoelens, angst voor terugkeer van de ziekte, hoe de draad weer op te pakken en andere innerlijke vragen kunnen juist weer centraal staan in de herstelfase. En ook later, als een mogelijke terugval of een levenseinde zich aandient, kan passende begeleiding van grote betekenis zijn.

Voor meer informatie: Thera Balvers +31618156477 of info@sominton.nl of www.simonton.nl





Ingezonden persbericht