Provincie Noord-Holland


Motie PvdA in Provinciale Staten uitgevoerd

PvdA blij met onderzoek naar vertramming Zuidtangent

De provincie Noord-Holland gaat serieus onderzoek doen naar vertramming van de Zuidtangent. Gedeputeerde Staten hebben besloten om te onderzoeken wat de kosten en baten zijn van het aanleggen van rails voor de hoogwaardig openbaar vervoerverbinding tussen Haarlem en Amsterdam. PvdA-statenlid Gohdar Massom reageert verheugd op het besluit. Hiermee wordt een motie van de PvdA uit 2008 uitgevoerd.

Het aantal reizigers van de Zuidtangent is de afgelopen jaren fors gegroeid. PvdA-statenlid Gohdar Massom: "Dit groeiend aantal reizigers zal binnen enkele jaren de maximale capaciteit van de busverbinding overschrijden. Bovendien zijn er plannen om de Zuidtangent in de toekomst aan te sluiten op de Amsterdamse Noord-Zuidlijn en op de HOV lijn tussen Haarlem en IJmuiden, wat een verdere reizigersgroei betekent. Verdere groei is dan eigenlijk alleen nog mogelijk als wordt gekozen voor vertramming. Een tram heeft namelijk een veel grotere capaciteit dan een bus".

Op 16 juni 2008 diende de PvdA-fractie in Provinciale Staten van Noord-Holland een motie in, die vroeg de mogelijkheid van vertramming of lightrail op het traject van de Zuidtangent te onderzoeken. Hoewel toenmalig gedeputeerde Mooij daar toen aarzelend op reageerde, hebben Gedeputeerde Staten nu toch tot zo'n onderzoek besloten. Massom: "De PvdA is daar erg blij mee. In onze ogen is vertramming de enige manier om de Zuidtangent ook in de toekomst als aantrekkelijk alternatief voor de auto te behouden".


Noot voor redacties