Ingezonden persbericht



Persbericht

24 augustus 2009

Nieuwe directeur Stedelijk Museum De Lakenhal

Vanaf 17 augustus heeft De Lakenhal een nieuwe directeur. Meta Knol, tot voor kort conservator moderne en hedendaagse kunst in het Centraal Museum Utrecht, neemt de leiding over van interim-directeur Peter Berns.

Met haar aantreden stapt Meta Knol midden in de voorbereidingen voor de grote overzichtstentoonstelling van Theo van Doesburg en zijn internationale tijdgenoten van de avant-garde, die op 20 oktober 2009 voor publiek open gaat. Daarnaast gaat De Lakenhal volgend jaar een belangrijke nieuwe fase in. Met steun van de Gemeente Leiden en andere belangrijke subsidiënten wordt in 2010 met vereende krachten gewerkt aan het actualiseren van de collectie. Daarnaast wordt de renovatie en uitbreiding van het uit 1640 daterende gebouw voorbereid. Zowel in de stad als in het museum is een sterke wil aanwezig om een nieuwe toekomst voor De Lakenhal vorm te geven.

Meta Knol wil onder haar leiderschap de historische basis van het museum vertalen naar een actueel en kwaliteitsvol tentoonstellingsprogramma, waarin een centrale rol is weggelegd voor de Leidse geschiedenis én kunstgeschiedenis. 'Ik zie een museum voor me dat midden in de maatschappij staat en dat een actieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele klimaat in de stad. Het programma 'Utopisch Nest' dat De Lakenhal ontwikkelt in samenwerking met Scheltema, kan daarin een wezenlijke rol vervullen. Leiden staat bekend als een stad van vrijdenkers, mede door de aanwezigheid van de oudste universiteit van het land, die sinds de oprichting in 1575 een reputatie hoog houdt op het gebied van internationale oriëntatie. Ook dat is een mooi aanknopingspunt voor toekomstig beleid.'