Ingezonden persbericht


Banken starten campagne over gewijzigde bankvoorwaarden

De gezamenlijke banken zijn vandaag een campagne gestart om het Nederlandse publiek te attenderen op een dubbele wijziging van bankvoorwaarden per 1 november a.s.

Op die datum worden aangepaste Algemene Bankvoorwaarden van kracht die beantwoorden aan de eisen van de tijd. Zo zijn bijvoorbeeld bepalingen toegevoegd over de verwerking van persoonsgegevens waaronder beeld- en geluidopnamen.

Tegelijkertijd voeren de banken op 1 november nieuwe voorwaarden in voor het betalingsverkeer. Daarin wordt rekening gehouden met de nieuwe Europese voorschriften voor betaaldiensten die op die datum in Nederland worden ingevoerd. Op 1 november wordt een wet van kracht waarmee de zogenoemde Richtlijn Betaaldiensten wordt uitgevoerd. Deze richtlijn heeft tot doel de voorwaarden voor betaalproducten in Europese Gemeenschap te harmoniseren.Voor consumenten ontstaat daardoor meer transparantie en eenduidigheid. Zo kan de consument een incasso tot 56 dagen na de datum van afschrijving laten terugboeken. Daarvoor geldt nu een periode van 30 dagen.

Naast geharmoniseerde juridische voorschriften worden ook nieuwe Europese standaarden voor het betalingsverkeer ingevoerd. Als vervolg op de introductie van de euro komt er één uniforme Europese betaalruimte. Verschillen tussen binnenlandse en grensoverschrijdende eurobetalingen verdwijnen. Het is straks mogelijk via één euro betaalrekening eenvoudig heel Europa te bereiken. Dit kan doordat nationale betaalproducten vervangen worden door Europese betaalmiddelen. Banken liggen goed op schema met de voorbereiding op het nieuwe Europese betalingsverkeer. Hoe die migratie eruit ziet, staat in het Migratiepplan SEPA, dat te raadplegen is op www.sepanl.nl.

De campagne over de gewijzigde voorwaarden bestaat uit advertenties in landelijke dagbladen en spots op landelijke radiozenders. Daarnaast gaan de banken hun klanten zelf informeren over de gewijzigde voorwaarden. Indien mogelijk gebeurt dat via internet. Zo worden belanghebbenden duidelijk, maar ook op praktische en verantwoorde wijze, geattendeerd op de wijzigingen per
1 november a.s.


1/2






Noot voor redacties