Volker Wessels Stevin NV

Zacht zuiver Zwols water

Zuiver en zacht. Nederland heeft een mondiale reputatie als het gaat om schoon drinkwater. In Zwolle is Visser & Smit Hanab betrokken bij de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie om de kwaliteit van het lokale drinkwater op peil te houden. De verantwoordelijke combinatie vierde vorige week het hoogste punt.

Het oogt romantisch. Het Engelse Werk is een Zwols park in Engelse stijl waar nu nog veel van het grondwater voor de regio wordt gewonnen. Maar om het doorsijpelen van vervuiling uit de binnenstad en het stationsgebied te voorkomen en ook in de toekomst veilig drinkwater te garanderen, zocht 's lands grootste drinkwaterbedrijf Vitens naar een alternatieve locatie. Die werd gevonden aan de Schellerdijk buiten het stadshart waar de twee bestaande waterwinputten worden uitgebreid tot tien. Het water wordt straks via nieuwe transportleidingen naar de zuiveringsinstallatie in Het Engelse Werk vervoerd.

De 12 miljoen m³ water die Vitens buiten het centrum oppompt, is afkomstig van diepten tussen de 40 en 120 meter. Onder andere uit de IJssel. Omdat die hoeveelheid niet volstaat om de hele regio te bedienen, wordt ook spoelwater dat voor de zuivering benut wordt, hergebruikt. Visser Smit Hanab bouwt een nieuwe zuiveringsinstallatie met externe partners. Groot voordeel: deze installatie maakt het mogelijk om water heel diep te ontharden. Een membraamfiltratie die voor omgekeerde osmose zorgt, maakt dat mogelijk.