Gemeente Almere

Brommers krijgen nieuwe plek in het verkeer

22-07-2009

Brommers op de rijbaan De brommers verhuizen 24 augustus van het fietspad naar de autorijbaan. Daarom zijn her en der in Almere grote verhuisdozen langs de dreven geplaatst. De verhuisdozen vestigen extra aandacht op het feit dat de brommer naar de rijbaan verhuist. Niet alleen brommerrijders, maar ook automobilisten en motorrijders moeten wennen aan de nieuwe situatie. De mega-verhuisdozen blijven tot begin november staan en zijn onderdeel van de voorlichtingscampagne.

Wethouder Arno Visser (Verkeer en Vervoer): ''Het wordt een verandering waar alle verkeersdeelnemers in het begin aan zullen moeten wennen. Dit geldt voor de fietser, de brommerrijder en de automobilist. Daarom zetten we in op uitgebreide voorlichting en komt er een gewenningsperiode. Deze gewenningsperiode start op 24 augustus en loopt tot 1 november 2009. In deze periode kunnen alle verkeersdeelnemers wennen aan deze verandering. Na 1 november zal de politie controleren op het gebruik van de nieuwe verkeersregel en deze streng handhaven''.

Voorlichtingscampagne
In de maand juli is de gemeente Almere de voorlichtingscampagne gestart. Vanaf 24 augustus - direct na de schoolvakantie - moeten namelijk in Almere de brommers van het fietspad naar de rijbaan verhuizen. In de campagne worden verschillende middelen ingezet om aandacht te vragen voor de nieuwe regels. Zoals advertenties in Almere Vandaag, nieuwsbrieven en posters. In alle uitingen wordt verwezen naar de speciale campagnewebsite van Bromfiets op de rijbaan. Verder is er een SMS & Win-actie waarbij vijf hippe retro scooters verloot worden.

Landelijke verkeersregel
In heel Nederland rijdt de brommer al sinds december 1999 op de rijbaan. Deze verkeersregel werd ingevoerd vanwege het grote snelheidsverschil met de fietsers en de vele ongelukken tussen afslaande auto's en rechtdoor rijdende bromfieters op parallelle fietspaden. Almere heeft destijds besloten nog niet mee te doen, vanwege het gescheiden verkeersstelsel.

Nu ook in Almere
De nadelen van de steeds grotere snelheidsverschillen met fietsers namen intussen wel toe. In sommige oudere woonwijken rijden bromfietsers vaak met hoge snelheid over smalle, tussen de woningen gelegen fietspaden. Bij ongevallen in woonwijken (gebieden waar de maximale snelheid dertig km/h is) zijn dan ook relatief vaak bromfietsers betrokken. Bovendien komt de snelheid van een bromfiets steeds dichter bij die van een auto binnen de bebouwde kom. Daarom heeft de gemeenteraad er in februari 2008 voor gekozen om de brommers naar de rijbaan te laten verhuizen. Daarbij geldt wel een aantal uitzonderingen; op sommige routes blijft de bromfiets op het fietspad.