Gemeente Hoorn

Bar/Club 0059 één jaar dicht vanwege drugs

Bar/Club 0059 aan de Dubbele Buurt moet per 24 augustus voor één jaar dicht. Dat heeft de eigenaar van het café gisteren te horen gekregen. Aanleiding voor de sluiting is de aanwezigheid van harddrugs ter grootte van een handelsvoorraad tijdens een politie-inval. De politie had aanwijzingen dat in het café drugs werden verhandeld.

Bij een inval door de politie op 1 juli 2009 in Bar/Club 0059, voorheen de Curator, is heroïne en cocaïne aangetroffen. De drugs waren verpakt in tientallen bolletjes en worden aangemerkt als handelsvoorraad. De aanwezigheid van harddrugs in het café, dat niet behoort tot de twee onder strenge voorwaarden gedoogde coffeeshops in Hoorn, is een overtreding van de Opiumwet.

Sluiting
Eind juli is de café-eigenaar geïnformeerd over het voorgenomen besluit van de burgemeester. De eigenaar heeft de gelegenheid gehad om daarop te reageren. Zijn reactie heeft niet tot een andere beslissing geleid. Tot 24 augustus heeft Bar/Club 0059 de tijd om zelf de deuren te sluiten.

Verantwoordelijkheid
In de overlastvergunning, die voor iedere horecaonderneming verplicht is, heeft de gemeente ten overvloede de eigenaar van Bar/Club 0059 al eerder gewezen op zijn verantwoordelijkheden en de risicos van het aanwezig zijn van drugs in het café. Aanleiding voor de politie-inval waren aanwijzingen dat in het café drugs werden verhandeld.

Drugsbeleid
Het drugsbeleid van de gemeente Hoorn is gericht op het terugdringen van het gebruik van drugs en op het voorkomen van illegale drugsverkooppunten. Voor de gehele horeca (en andere voor publiek toegankelijke lokalen) zijn er strenge regels met duidelijke sancties. Bij aanwezigheid of handel in harddrugs is onmiddellijke sluiting gedurende twaalf maanden het gevolg. In 2007 werd een nabij gelegen café ook voor één jaar gesloten. Daar werden hard- en softdrugs aangetroffen.
Laatste wijziging van deze pagina: 14 augustus 2009